Fitness 19. ožujka 2013.

Jogom protiv valunga i nesanice

6Sethu_Bandha_Sarvangasana-Uspr
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si u godinama u kojima ti je menopauza sve bliža ili si već ušla u menopauzu, joga ti može biti od velike pomoći. Nekoliko joga vježbi koje će te pripremiti za ugodniji dolazak menopauze donosi ti dugogodišnja joga učiteljica Sandra Đidara Bianco

Jogom do ugodnije menopauze

Brojna znanstvena istraživanja diljem svijeta došla su do zaključka da je za dulji i zdraviji život potrebno jesti pretežno vegetarijansku prehranu, unositi puno integralnih žitarica koje čak do 17 posto smanjuju rizik od raka probavnog sustava, boraviti u prirodi, često se smijati i – vježbati jogu. Statistike pokazuju da žene u klimakteriju, koje su godinama redovito vježbale jogu dva puta tjedno, imaju manje neugodnih simptoma kao što su valunzi, nesanica i ostali problemi vezani uz hormonalne promjene u tom životnom dobu.

Tehnički govoreći, menopauza traje samo 24 sata: to je 365. dan nakon posljednje menstruacije. Ali tranzicija od plodnosti do njenog završetka može potrajati i do 10 godina. To se razdoblje najčešće proteže od 42. do 55. godine života, kada se od uobičajenog ciklusa mjesečnice dostiže do njenog potpunog izostanka. U tom se periodu ravnoteža između estrogena, progesterona i testosterona mijenja, stoga se mogu pojaviti nesanica, naleti vrućine, umor, PMS, depresija, iritabilnost, tjeskoba i nizak libido. Nakon toliko godina staložena kemija u ženskom tijelu najednom se drastično mijenja.

Na prirodan način protiv simptoma menopauze

Na prirodan način u pomoć ženskom zdravlju i unutrašnjem miru ponovo u pomoć priskaču drevne tehnike: joga i pranayama (vježbe disanja). Joga je praksa koja poštuje prirodne cikluse žene te stvara temelj za vitalnost i zdravlje sve do pozne dobi i daje podršku pri svim tim promjenama. Nije rečeno da baš sve žene imaju poteškoća u tom razdoblju, no kako tvrde Yoga Sutre (2.16) – neugoda koja se još nije manifestirala može se izbjeći.

Praksa joge koja se preporučuje za ovu životnu dob žene je smirenija - položaji se zadržavaju duže (Yin Yoga, Iyengar Yoga) te se velika pažnja polaže na pravilno disanje (Viniyoga). Jednostavno, svjesno disanje kroz nos (5 sekundi udah i 5 sekundi izdah) dvaput dnevno po desetak minuta može umanjiti nelagode navedenih simptoma u ovom periodu pre-menopauze za čak 44 posto, navodi ''Menopause'', časopis kojeg izdaje North American Menopause Society. Pranayame kao što su Nadhi Shodhana i Shitali uvelike mogu pomoći uravnotežiti energiju i hormonalni disbalans, bilo da se izvode ujutro ili navečer.

Više informacija doznaj ovdje.

Na sljedećoj stranici pronađi opis asana za ugodniju menopauzu.

Asane za ugodniju menopauzu

Program asana koje nas pripremaju za ugodnu tranziciju prema menopauzi:

  1. položaj stabla - VRKSHASANA – pomaže održati zglobove elastičnima i daje sigurnost i ravnotežu
  2. položaj mudraca Marichyja - MARICHYASANA A – pomaže otkloniti simptome poput blage depresije, valunga i tjeskobe
  3. modifikacija položaja mudraca Marichyja - MARICHYASANA C – pomaže održati kralježnicu zdravom i vitalnom
  4. položaj bočnog istezanja - PARIGHASANA – smiruje pretjeranu emotivnost uslijed hormonalnih promjena
  5. položaj svijeće - SALAMBA SARVANGASANA – otklanja stres i simptome menopauze, revitalizira sve unutrašnje organe te gradi ravnotežu
  6. položaj podržanog mosta - SETU BANDHA SARVANGASANA – pomaže otkloniti bolove u leđima te otvara srce

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.