Fitness Vježbe za mršavljenje 29. kolovoza 2018.

Joga: koji stil najbolje oblikuje mišiće, te može li se smršavjeti?

1/3
Foto: Sandra Db i Sanjin Kaštelan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Joga svakodnevno postaje sve prisutniji način života na Zapadu, ali i u Hrvatskoj, njoj se obično ne govori kao o načinu vježbanja nego o psihofizičkoj ravnoteži tijela i duha. Iako je mnogima zanimljiva jer donosi različite blagodati tijelu i umu, razgovarali smo s učiteljicom joge Sandrom Đidara Bianco iz Gaia Yoga centra može li se jogom oblikovati tijelo.

Joga se sastoji od niza poza, meditacija i drugih tehnika za pomoć pojedincima u izgrađivanju samoostvarenja, ali možeš li ju koristiti umjesto odlaska u teretanu i nekog drugog oblika fizičke aktivnosti? 

Iako jogu smatra oblikom vježbanja koji nije usmjeren samo na tijelo, Sandra je istaknula jednu vrstu joge koju bi mogla odabrati, ako je tvoj glavni cilj poboljšati fizički izgled. 

Kako bi rezultati bili vidljivi Ashtangu treba vježbati tri puta tjedno

"Za dostizanje gipkog, snažnog tijela i vretenastih, jasno definiranih mišića najbolja joga praksa je Ashtanga. Osobe koje predano godinama vježbaju taj dinamični stil imaju često prepoznatljiv fizički izgled: snažne ruke i ramena, jasno izražene leđne mišiće te najčešće i niži indeks tjelesne mase. Svakodnevna zahtjevna praksa ovog tipa, osim čišćenja od toksina, pomaže aktivaciji metabolizma i sagorijevanju masnih tvari u tijelu", objasnila je Sandra Đidara Bianco.

 | Author: Sandra Db i Sanjin Kaštelan Foto: Sandra Db i Sanjin Kaštelan

Međutim, kao i kod svake vrste vježbanja, ako je joga tvoj odabir, njoj se trebaš posvetiti kako bi došla do željenih rezultata. 

"Za vidljive rezultate potrebna je predanost – tri sata tjedno minimalan je trud koji je potreban kako bi tijelo - zahvaljujući položajima koji, za razliku od vježbanja u teretani uz razne rekvizite, koriste isključivo težinu vlastitog tijela - dostiglo tonizirani, čvršći izgled", rekla je. 

Možda te zanima... Power joga: U 30 minuta do čvrstog trbuha i stražnjice Fitness Možda te zanima... Što je bolje za tvoje tijelo - brža ili sporija joga? Fitness

Za uspješno mršavljenje treba povećati unos proteina

"Vrijeme provedeno na prostirci koje je potrebno za dostizanje željenog fizičkog izgleda ovisit će i o dobi, fizičkoj spremnosti, poslu kojim se osoba bavi, prehrani i svakodnevnim aktivnostima. Najveća promjena koja se događa zahvaljujući predanoj praksi je prihvaćanje samih sebe onakvi kakvi jesmo te promjena fokusa – od fizičkog izgleda postaje nam važniji osjećaj dubokog mira i zadovoljstva koji nas polako preplavljuju vježbajući jogu", objasnila je Sandra Đidara Bianco. 

Veliki broj ljudi pri donošenju odluke o mršavljenju ili oblikovanju tijela u svoju prehranu unosi i različite suplemente kako bi ubrzali taj proces pa smo pitali Sandru je li to potrebno pri vježbanju joge. "Ukoliko se osoba hrani isključivo veganskom prehranom, a želi postići značajno povećanje mišićne mase, tada će trebati pripaziti na dovoljan unos proteina i eventualno koristiti proteinske dodatke ili više tofua, grahorica i ostalih prirodnih izvora veganskih proteina", rekla je. 

 | Author: Sandra Db i Sanjin Kaštelan Foto: Sandra Db i Sanjin Kaštelan

No ipak naglašava da se vježbanjem joge sporije dolazi do željenih rezultata. 

"Zahvaljujući drugačijoj mehanici vježbanja, rezultati koji se dostižu izvođenjem joga asana i posebnog povezivanja pokreta i daha bit će sporiji od onih koji se dostižu 'pumpanjem' mišića utezima, no i dugotrajniji", rekla je Sandra Đidara Bianco. 

Kako bi vježbanje joge bilo efektivnije potrebno je paziti i na unos tekućine, ali i način prehrane, no sve to ovisi i o rasporedu vježbanja, odnosno kada si u danu posvećena jogi. 

 | Author: Sandra Db i Sanjin Kaštelan Foto: Sandra Db i Sanjin Kaštelan

Za vrijeme vježbanja ne treba piti vodu

"Za vrijeme vježbanja joge ne preporučuje se unos tekućina, kako se vatra - koja se potiče disanjem i vježbanjem, a koja zagrijava tijelo i čisti ga od toksina – ne bi ugasila vodom. Nakon sata joge preporučeno je piti puno vode, cijeđeni sok ili biljni čaj kako bi se nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem. Nakon intenzivne prakse najčešće je smanjen osjećaj gladi. Ukoliko se vježba rano ujutro, nakon vježbanja najbolje prija zdravi, hranjivi doručak – voće, žitarice s biljnim mlijekom ili integralni sendvič od avokada, čak i miso juha koja će nadoknaditi soli i minerale izgubljene znojenjem. Ukoliko se vježba u popodnevnim satima, lagana večera i puno sezonskog, svježeg povrća najbolje će podržati naš aktivirani metabolizam", objasnila je. 

 | Author: Sandra Db i Sanjin Kaštelan Foto: Sandra Db i Sanjin Kaštelan

Sandra nam je otkrila da je i ona svoju prehranu mijenjala, ali i kako je nakon dugogodišnjeg veganstva i vegetarijanstva odlučila u svoju prehranu dodati i ribu. 

"Posljednjih par godina moja je osobna praksa postala manje dinamična – iako svakodnevna, najčešće se sastoji od kraćeg slijeda asana i dužeg vremena posvećenog pranayami (vježbama disanja) i meditaciji. Nakon 20 godina veganske ili vegetarijanske prehrane, posljednjih par godina u svoju prehranu ponovo sam uvrstila ribu jednom tjedno, upravo zbog dovoljnog unosa proteina, čiju sam veću potrebu osjetila u trudnoći i za vrijeme dojenja svojeg djeteta, danas dvoipolgodišnjaka. Svježe voće i sirovo povrće osnova su svih mojih ljetnih obroka, a u hladnijim mjesecima to su fine, guste juhe posute preprženim sjemenkama te žitarice – kvinoja, integralna riža, proso ili heljda savršen su partner šarenim, jesenskim povrtnim jelima", rekla je Sandra. 

 | Author: Sandra Db i Sanjin Kaštelan Foto: Sandra Db i Sanjin Kaštelan

Isto tako, rekla nam da ima i svoj slatki 'grijeh'.

"Veliki sam ljubitelj čokolade – tamne 90 posto koje uvijek mora biti u mom frižideru, a ponekad se nakon dugog dana u shali počastim i nekim finim komadom torte. Čokoladne, naravno."

Možda te zanima... Otkriveno: joga pokazala sjajne efekte na seksualni život žena Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.