Psiha i seks Seks i veze 27. veljače 2017.

Otkriveno: joga pokazala sjajne efekte na seksualni život žena

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vježbanje joge donosi brojne zdravstvene dobrobiti, a prema nedavnim studijama jedna od njih je i poboljšanje seksualnog života, kako žena, tako i muškaraca. Ako se još nisi okušala u jogi, evo razlog više da pokušaš.

Već i vrapci na grani znaju da je joga višestruko dobra za zdravlje: smanjuje stres, snižava krvni tlak i kolesterol, podiže raspoloženje, pomaže u kontroli dijabetesa tipa 2, doprinosi opuštanju i kontroli tjelesne težine.

Zašto se joga savjetuje kod bolova u donjem dijelu leđa?

Podiže kvalitetu seksualnog života

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Studija provedena prije 5 godina na muškarcima u dobi između 24 i 60 godina pokazala je da joga ima pozitivne efekte na seksualni život. Nakon 12 tjedana redovitog vježbanja joge, ispitanici su ocijenili svoj seksualni život kao znatno poboljšan.

Korak dalje u istraživanjima su donijeli korejski znanstvenici koji su nedavno odlučili ispitati utjecaj joge na seksualnost žena. U istraživanje su uključili 41 ženu u dobi između 30 i 60 godina.

Sedam vježbi za sedam tegoba

Svim ispitanicama je prethodno bio dijagnosticiran metabolički sindrom, niz faktora koji svrstavaju osobu u rizičnu skupinu za oboljenje od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Riječ je o faktorima poput povišenog krvnog tlaka, povišenog šećera u krvi ili masnih naslaga u području trbuha.

Ispitanice su podijeljene u dvije skupine, pa je tako 20 njih redovito vježbalo jogu kroz 12 tjedana, dok ostale nisu.

Opće poboljšanje zdravlja

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U usporedbi sa kontrolnom grupom, ispitanice koje su vježbale jogu su doživjele znatno poboljšanje svojih zdravstvenih tegoba: zabilježen je pad razine kolesterola i šećera u krvi, kao i snižavanje krvnog tlaka.

Joga uz pivo postaje svjetski trend

Ispitanice su također potvrdile utjecaj joge na podizanje razine seksualnog uzbuđenja, povećanje vlažnosti rodnice i veće zadovoljstvo seksualnim životom.

Vrijedi napomenuti da joga nije jedina aktivnost koja ti može pomoći u podizanju kvalitete intimnih odnosa. Bilo koja redovita aktivnost koja pomaže u izgradnji dobrog raspoloženja, snage i izdržljivosti, polučit će slične efekte na seksualni život.

Najbolji trening prema tvom horoskopskom znaku

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.