Fitness 18. srpnja 2022.

Jednom vježbom u vodi učvrsti trbušne mišiće, ali i stražnjicu

Foto: shutterstock Poznati trener John Platero je za Los Angeles Times pokazao vježbu koju možeš izvoditi u vodi kako bi učvrstila trbušne mišiće, zategnula stražnjicu, učvrstiti mišiće ruku, ali i bedara
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada smo na ljetovanju mnogi od nas zaborave na tjelovježbu i zdravu prehranu, no tijelo ne gubi potrebu za aktivnošću samo zato što smo na godišnjem odmoru. Ispuni dnevnu dozu tjelesne aktivnosti ovom zabavnom vježbom koja će aktivirati cijelo tijelo, a posebno trbušne mišiće i stražnjicu.

Poznati trener John Platero je za Los Angeles Times pokazao vježbu koju možeš izvoditi u vodi kako bi učvrstila trbušne mišiće, zategnula stražnjicu, učvrstiti mišiće ruku, ali i bedara. Ova vježba se možda čini laka na prvi pogled, ali će uistinu aktivirati cijelo tijelo. Osim što djeluje na samu strukturu mišića, prikazana tjelovježba pomaže istegnuti kralježnicu i kukove. 

Kako izvesti ovu tjelovježbu?

Uđi u vodu i okreni tijelo prema površini. Rukama se iza leđa uhvati za rub bazena ili kamen ako si u moru te trup i noge ispruži prema naprijed. Noge drži u lagano savijenoj poziciji te jednu po jednu naizmjence spuštaj prema dnu vode uz istezanje i vrati u početni položaj. Dok spuštaš nogu potpuno ju izravnaj, jedino stopalo zategni prema gore. Najbolji način kako opisati tjelovježbu je kao da petama nešto udaraš na dnu vode i zatim vraćaš nogu bliže površini. 

Tijekom tjelovježbe morat ćeš se potruditi da se rukama držiš za rub bazena ili kamen u moru kako bi ti glava ostala iznad vode. Možda će biti nezgodno i pomalo teško, ali tako ćeš povećati broj otkucaja srca i uz oblikovanje mišića dodatno sagorijevati kalorije. 

Trener John Platero savjetuje da vježbu ponoviš 50 puta za svaku nogu, no da se pri tome trebaš zabavljati i mijenjati tempo kako ti odgovara - ipak si na ljetovanju. 

Voda je odličan medij za vježbanje

Jednom kada tijelo uronimo u more ili bazen gubimo čak 90 % osjećaja težine odnosno gotovo kao da nemam osjećaj gravitacije. S te nam strane daje osjećaj olakšanja, kako na zglobove tako i ligamente. No isto tako voda ima nešto veću gustoći nego zrak pa nam je kretanje kroz vodu jednako kao da smo na cijelo tijelo stavili lagane utege. Takva tjelovježba osigurava efikasniju izgradnju i oblikovanje mišića, prenosi Harvard’s Health Publications.
 

Možda te zanima... 5 vrsta čučnjeva za savršeno oblikovanu stražnjicu Fitness

Čak je i hodanje učinkovitija tjelovježba kada ju izvodimo u vodi, pokazala su istraživanja laboratorija Texas A&M. Naime, hodanje u vodi sagorijeva više kalorija nego hodanje na zemlji jer se tijelo bori s većom gustoćom vode i tako troši više energije. Pri tome su zglobovi zaštićeni od prenaprezanja, a smanjena je i šansa pojave ozljeda. 

Sve to čini vrijeme provedeno u bazenu ili moru savršenom prilikom za jačanje mišića, ali i sagorijevanje masti. 
 

Možda te zanima... Ključna vježba za trbušnjake Jennifer Aniston Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.