Fitness 02. ožujka 2010.

Fitness za štedljive

Vjezbe_Zena_
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Planiraš početi vježbati, ali ne želiš potrošiti puno novca na skupe teretane i fitness programe? Utege za vježbanje možeš pronaći u vlastitoj smočnici, hodanjem uz stepenice ćeš ojačati srce, a običan odlazak u trgovinu uz naše savjete pretvori u djelotvoran dvostruki trening

Izgradnja zdravog tijela i postizanje dobre forme ne mora biti skupo, a u nekim je slučajevima je i besplatno. Uz malo truda i domišljatosti neće ti trebati skupi osobni trener za kakvima posežu estradne zvijezde.

Sve što je njima dostupno po visokoj cijeni, možeš si priuštiti uz minimalan ili nikakav trošak. Možeš zasukati rukave i prionuti na posao za desetak kuna. Pogledaj kako.

Osobni trener na DVD-u

Pregledaj obližnje videoteke i pronađi DVD-e s vježbanjem za sitan novac. Ako ti smeta što će zaposlenik u videoteci vidjeti što unajmljuješ, iznenadi ga sve boljom linijom svaki puta kad opet navratiš. Dapače, umjesto iznajmljivanja ili kupovine DVD-a ili kazeta, možeš gledati vježbe poznatih trenera na televiziji, primjerice Jill Cooper na talijanskim postajama ili Vesnu Mimicu ujutro na HRT-u.

I glazba, ako je dobro odabrana, može te navesti na kretanje. Nabavi kompilaciju plesnih hitova Lady GaGe ili Beyonce i zapleši.

Kalorije možeš potrošiti i egzotičnim plesom...

Odličan način za vježbanje srca i ubrzavanje pulsa je hodanje uz stepenice. Ne gledaj na lift, već se penji uz stepenice vlastitim snagama. Ako i ne živiš ili ne radiš u zgradi, pronađi prikladnu zgradu u koju možeš nesmetano ući i vježbati kad želiš. Ili, doznaj gdje su stepenice na otvorenom u gradu u kojemu živiš.

Preskakivanje užeta je jedan od najboljih treninga za srce. Prosječna žena potroši 300 kalorija u pola sata umjerenog preskakanja užeta, a ako vježbu učiniš intenzivijom, utrošak kalorija u istom vremenu može iznositi i 850 kalorija.

I odlazak u trgovinu možeš pretvoriti u djelotvoran dvostruki trening. U shopping bi trebala odlaziti pješke i vući namirnice do kuće u rukama.

Tko još treba utege?

Ako u smočnici naiđeš na limenke ili boce, možeš se njima poslužiti kao s besplatnim utezima. Diži prvo boce od pola litre po 12-15 puta, a potom prijeđi na litarske boce te i njih diži jednak broj puta.

Trebaju li ti teži utezi, potraži kanistre od četiri litre. Zanimljiv učinak ostvarit ćeš ako se težina utega u svakoj ruci bude razlikovala. Pripazi samo da ti improvizirani utezi ne ispadnu iz ruke. 

Pogledaj video i nauči pilates vježbe za ruke...

Mišljenje trenera

Voditeljica Vita fitness centra Marija Andrijašević komentira fitness za štedljive.

Ako biraš DVD s vježbama, obrati pozornost na sigurnost i tehniku izvođenja vježbi. Najbolje je da izabereš DVD od nekog renomiranog fitness trenera koji ima iskustva i zna pravilno pokazati vježbe za početnike.

Uvijek je dobro prije početka kućnog treninga potražiti savjet stručnjaka ili liječnika. Možeš potražiti i mišljenje prijatelja koji se aktivno bavi sportom.

Kako dolaze ljepši dani, predlažem što više hodanja, vožnju biciklom, rolanje i ostale aktivnosti na svježem zraku.

Preskakanje užeta je dobar trening koji troši puno kalorija, a može se raditi na otvorenom.

Ako živiš u neboderu, iskoristi tu pogodnost i penji se uz stepenice, a bolji učinak ćeš postići ako preskačeš po dvije stepenice odjednom.

Što se tiče vježbanja s bocama, radije preporučam bučice obložene gumom, jer neiskusni vježbači mogu ozljediti zglobove ako krivo uhvate bocu.

Vježbati možeš i u uredu...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.