Fitness 01. rujna 2009.

'Budi skroman, ali živi kao car'

Dejo-Bicikl-Zk
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najpoznatiji hrvatski Ironman triatlonac, Dejan Patrčević otkriva što ga je privuklo triatlonu,  zašto piše vlastiti blog i promovira zdrav način života te priznaje kako ga najviše veseli skupljanje kestena i šparoga


Dejanov put do vrhunskog sportskog uspjeha nije bio nimalo uobičajen. S triatlonom se susreo relativno kasno, tek nakon završene Klasične gimnazije u Zagrebu, i to na nagovor prijatelja Ivana Vrdoljaka koji je u njemu prepoznao talent i potencijal za ovaj najzahtjevniji jednodnevni sport u kojem je potrebno prijeći 3,8 km plivanja, 180 km bicikla i 42 km trčanja u jednom danu.

Odlazak u izolaciju

Iako je Dejanov životni moto 'Budi skroman, ali živi kao car', njegovi sportski rezultati otkrivaju mnogo rada, borbe, odricanja u privatnom životu, izolacije i ponovnog vraćanja među ljude, što ponekad nije nimalo lako, priznaje Dejan. 'Znao sam i po mjesec dana biti sam u potpunoj izolaciji, a povratak među ljude je bio vrlo težak, i zato smatram da je potreban balans i umjerenost u svemu, pa tako i u samoći.'

Dejan je u kolovozu ove godine osvojio četvrto mjesto u Svjetskoj seriji Ironmana u Velikoj Britaniji. Upravo se priprema za nastup u listopadu na Svjetskom prvenstvu u Ironamanu, natjecanju u dužinskom triatlonu koje se jednom godišnje odvija na Havajima, a u pripremi mu mnogo pomažu vježbe disanja i joga kao mentalni trening. Sam naziv Ironman u slobodnom prijevodu znači čelični čovjek, aludirajući na snagu i čvrstoću koju natjecatelj mora imati u tom sportu.

Jutro počinje plivanjem u ranu zoru

'S jogom sam se susreo kao sportaš, i mogu reći da je sve što sam naučio od svog instruktora joge bio pun pogodak. Joga me je naučila samokontroli i mislim da je sjajan mentalni trening za sportaša', priča Dejan Patrčević. Sam kaže kako najbolje odluke donosi vozeći bicikl i trčeći, jer smatra kako je 'trčanje naprirodniji ljudski način gibanja'.

Dejan jutro započinje plivanjem u ranu zoru, a dan završava trčanjem. Teretanu uopće ne posjećuje i trenira na otvorenom.

Dejan kao vrhunski sportaš i uzor mladim ljudima promovira zdrav i aktivan način života. Najviše mu smeta pasivizacija društva, jer smatra kako 'razmišljanje uz kavu nije ni približno učinkovito kao kada si u fizičkom pokretu.'

'Trening je odličan način za podizanje raspoloženja, jačanje koncentracije, prilika za razmišljanje kada si sam sa sobom', smatra Ironman triatlonac.

U duši sam sakupljač

Velika strast mu je sakupljanje, i sam sebe naziva sakupljačem. U slobodno vrijeme osim odmaranja voli šetati šumom u potrazi za kestenima, šparogama i drugih plodova. 'Mogu provesti sate u šumi istražujući prirodu, a nakon što se vratim iz šume, volim pripremiti ono što sam sakupio, pa ako sam pronašao kestene, odmah napravim kesten pire'.

Dejan Patrčević redovito piše blog na portalu Večernjeg lista i želi na pozitivan način utjecati na ljude. 'Najviše me veseli kada mi se javi mlad čovjek koji mi kaže da je zbog mene kupio tenisice i počeo trčati', s osmijehom priča Dejan.

Smatra kako je važno da vrhunski sportaši budi promotori aktivnog i zdravog načina života, a ne promotori vrhunskog sporta i samih sebe.

'Nikad niste predebeli, prespori, presiromašni i prestari da ne biste mogli započeti baviti se nekim sportom', za kraj razgovora poručuje Dejan Patrčević.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.