Fitness Vježbe za ravan trbuh 27. prosinca 2018.

10 trikova za ravan trbuh u svakoj dobi, možeš ga dobiti i u četrdesetima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želiš biti vitka, osjećati se zdravo i jako i u 40-ima, 50-ima, 60-ima? Nekoliko jednostavnih trikova pomoći će ti da dobiješ ravan trbuh i otkriješ da biti fit možeš u svakoj životnoj dobi.

Prema časopisu Health and Fitness Journal popularne dijete ili tablete neće ti pomoći smanjiti centimetre u području trbuha. Ali ako se odlučiš za jednostavnu, zdravu prehranu bogatu vlaknima i dobrim mastima, možeš doći do ravnog trbuha.

Udar na masne naslage na trbuhu: 8 savjeta osnivačice kluba "Flat Tummy Club"

Dr. Kari D. Pilolla s Politehničkog državnog sveučilišta u Kaliforniji kaže: "Još uvijek nema čarobne prehrane, hrane, hranjivih tvari ili bioaktivnih komponenata koji će ciljano djelovati na masnoće u području trbuha." No, preporučuje se prehrambeni pristup poput mediteranske ili DASH dijete

Što je sa savjetima vezanim uz dobne skupine? 

Četrdesete: U prosjeku žene dobivaju oko 2.4 kg i 2.9 centimetara u struku u dobi između 44 i 50 godina, od kukova i bedara do trbuha. 

Pedesete: Pad razine estrogena znači da naša tijela počinju gubiti mišiće, a želudac razvija "tijesan" izgled. Tijekom noći pojavljuju se valovi vrućine i noćno znojenje, a studija iz 2013. godine pokazuje da spavanje manje od 7 sati noću može donijeti do 3.4 cm u struku. To je zato što nedostatak sna može poremetiti leptin - hormon koji isključuje glad. 

Šezdesete: Možda ćeš primijetiti da se tvoj trbuh više vidi oko ove dobi. Zašto? Smanjenje gustoće kostiju može dovesti do malog, ali postepenog gubitka visine. Zbog toga imaš manje visine za smještaj trbuha. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Ravan trbuh

10 trikova kako doći do ravnog trbuha

1. Trominutna vježba za stolom: Umjesto trbušnjaka, probaj napraviti vakumiranje želuca kojim ćeš lakše dobiti uzak struk i zaglađen trbuh. Disanje iz trbuha zapravo jednostavna vježba disanja koju možeš raditi gdje god se nalaziš. Pokušaj sada. Sjedni uspravno i udahni što više zraka, a zatim izdahni i uvuci trbuh. Napravi 3 seta po 60 sekundi. Kombiniraj ovu vježbu za trbuh s uravnoteženom prehranom i drugim vježbama i brzo ćeš vidjeti rezultate.

2. Proteini: Visoka razina šećera u krvi povećava inzulin, što uzrokuje nakupljanje masti u trbuhu. Kombinacija povrća i mesa najbolji je stabilizator šećera u krvi jer previše životinjskih bjelančevina (mesa i sira) može učiniti tvoje tijelo kiselim, ispiranjem kalcija iz kostiju. 

3. Kvalitetan san: Kako bi leptin (hormon koji isključuje glad) pravilno radio, potreban ti je san. Pronađi jastuk, madrac ili neke druge pripravke koji će spriječiti buđenje noću zbog valunga i noćnog znojenja. 

4. Trening snage: Ovakva vrsta treninga od vitalnog je značaja kako bi se kosti održale jakima i spriječio gubitak mišića. Istraživanja pokazuju da trening snage održava mišiće i održava kondiciju.A što više mišića imaš, više ćeš kalorije sagorijevati. 

5. Riješi se stresa: Kad si pod stresom, tvoje tijelo oslobađa adrenalin i kortizol, hormone koji nas tjeraju na borbu ili bijeg. To ohrabruje tvoje tijelo da oslobodi glukozu u krvotok koje tvoje tijelo pretvara u masnoće. Kortizol također stvara žudnju za slatkišima. Umjesto da posegneš za pecivom kad osjećaš da si pod stresom, sjedi na minutu i napravi šest dubokih udaha ili pijuckaj biljni čaj. 

6. Jedi pravilno: Svjesno jedi. Sjedni i uzmi barem 20 minuta tijekom obroka. Nemoj jesti večeru dok gledaš TV ili dok radiš za računalom jer će tvoj fokus biti na TV-u ili poslu, a ne na hrani. Također je važno sažvakati svaki zalogaj 20 do 30 puta. Hrana koja nije dobro izgrizena duže se probavlja i dovodi do nadutosti. Odnosno dobro probavljena hrana smanjuje rizik od nadutosti i daje ravan trbuh. 

7. Hodaj: Pokušaj prošetati pet minuta nakon obroka jer kretanje ubrzava probavu u ublažava nadutost. Nova studija također otkriva da vježbanje aktivira područje koje je u mozgu zaduženo za duži osjećaj sitosti. Još jedna taktika da pobijediš nadutost je pijuckanje biljnog čaja koji sadrži koromač jer lišće i sjemenke stimuliraju probavu.

8. Čitaj naljepnice: Lako je pogledati i misliti da kupuješ nešto što ne sadrži puno kalorija, samo da bi prekrasno otkrila da tvoj obrok ima dvostruko više kalorije nego što si to mislila. 

9. Vježbe disanja: Ova vježba jača mišiće trbuha, rekla je stručnjakinja za prehranu dr. Mary Dan Eades. Uspravi se u stolici, udiši, napuni pluća. Dok izdišeš, uvuci trbuh kao da pokušavaš pupkom dotaknuti kralježnicu. Zadrži 10 sekundi; tijekom vremena povećavaj na 60 sekundi, ponovi. Radi osam puta dnevno. 

10. Koristi biljke umjesto soli: Sol zadržava tekućine, a to se najčešće vidi na trbuhu, umjesto toga dodaj bilje poput majčine dušice i origana kako bi dodala okus tjestenini i povrću. Pazi: slanina, šunka, soja i sir posebno su slani.

Slobodno navali: Ova hrana će ti obrisati salo na trbuhu!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      sofia11

      Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.