Dijeta Dijetni savjeti 27. rujna 2016.

Sedam načina da ustraješ u držanju dijete i skineš kilograme

Dijeta-Narance
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zaboravi na gladovanje, ili planove kako će jedini obrok u narednom periodu za tebe biti dovoljna količina vode. S ove liste odaberi one odluke koje ti se čine dovoljno jednostavnima i da ćeš ih se moći pridržavati.

Napravi nekoliko malih odluka kojih ćeš se strogo pridržavati

Zapamtite, manje je više, stoga ukoliko želiš skinuti nekoliko kilograma, napravi onakva pravila i odluke kojih se možeš pridržavati. Ako opteretiš sebe s odlukama poput – smršavjet ću 10 ili 20 kilograma za 60 dana, znaj da si seu početku osudila na neuspjeh ili odustajanje od plana. Za početak važno je da nešto zaista želiš napraviti ili postići, ali imaj u vidu da, dok težiš cilju, cijelo vrijeme se moraš osjećati dobro, a ne biti pod pritiskom.

Izbjegavaj vagu

Ako si odlučna u tome da zdravo i pametno mršaviš te da kilažu koju želiš zadržiš duže vrijeme, umjesto da svako malo provjeravaš težinu, odaberi najdraže traperice ili haljinu u koje želiš "stati" i na taj način provjeravaj u kojoj mjeri i kojom brzinom napreduje tvoja dijeta. Motivacija da zakopčaš željeni dio odjeće bez "prelijevanja" sa strane pomoći će bolje i više nego bilo koja druga metoda koja ima za cilj utvrditi kako napreduješ.

Zašto je bitnije smanjiti opseg struka, a ne tek izgubiti kilograme?

Jedi redovito ako stvarno želiš smršavjeti

Zvuči kao pogrešna logika, ali stručnjaci iz područja dijetetike smatraju da većina ljudi koja želi smršavjeti preskače barem jedan obrok dnevno, što je potpuno pogrešno. Najvažniji je doručak jer osigurava energiju za početak dana i omogućuje da se držiš dijete, odnosno da ne poklekneš te odeš u pekarnu ili pojedeš nešto "brzinski" jer nisi doručkovala.

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava

Omiljenu kaloričnu hranu ne izbacuj u potpunosti, samo smanji njezin unos

Postoje namirnice koje su loše po naše zdravlje, ili kilograme, ali ukoliko ih naglo prekinemo konzumirati, neće puno proći, a mi ćemo pojesti ne jedan već sedam omiljenih kolača. Ne treba biti nerealan kada su u pitanju odluke oko zabrane pojedinih vrsta namirnica, posebno kada je riječ o slatkišima.

Četiri glavna razloga zašto su 'brze' dijete loše

Dijetu započni u ponedjeljak

Ispitivanja su potvrdila da su najuspješnije i najdugotrajnije one dijete koje započinju ponedjeljkom, jer to je dan koji na simboličkom nivou predstavlja novi početak.

Stvori osobnu kontrolu obroka koje uzimaš

Ne treba ti vaga da izmjerite svaku stvar koju ćeš pojesti, naprotiv, neka veličina tvog dlana bude veličina te šnicle koju planiraš pripremiti za ručak, a šaka količina kuhanog povrća ili riže.

Manjak sna povećava žudnju za hamburgerima, pizzom i slatkim

Vodi dnevnik

Na ovaj način lako ćeš moći pratiti koliko kalorija unosiš, modificirati dijetu ukoliko smatraš da si u nečemu pretjerala ili poboljšati učinkovitost postojeće dijete. S vremenom će ti postati jasno na koje namirnice tvoje tijelo najbolje, a na koje najgore reagira, što će ti omogućiti da nadoknadiš propušteno.

Odgovori na ova pitanja i provjeri je li tvoja dijeta gubitak vremena

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.