Dijeta 20. ožujka 2024.

Post od 16 ili više sati dnevno povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Isprekidani post, odnosno namjerno ograničavanje sati tijekom kojih osoba konzumira svoje dnevne kalorije, već se nekoliko godina koristi za mršavljenje u kratkom roku. Prema nekim studijima ova dijeta pomaže poboljšanju kolesterola, ubrzanju metabolizma i potencijalnom smanjenju rizika od određenih kroničnih bolesti. No, najnovije istraživanje pokazalo je da može dovesti do većeg rizika od srčanog i moždanog udara.

Osobe koje slijede jednu od popularnijih vremenski ograničenih strategija prehrane, isprekidani ili povremeni post 16:8, mogu imati veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti od onih koji ne poste ili ne koriste druge tehnike posta, pokazalo je novo istraživanje. Povremeni post 16:8 znači da osoba 16 sati posti, dok ostalih osam sati u danu jede. 

Povremeni post je posljednjih nekoliko godina popularan i među slavnim osobama, uključujući i britanskog premijera Rishija Sunaka, Elona Muska i Jennifer Aniston koji kažu da im pomaže da ostanu u formi piše Daily Mail

Istraživači su promatrali skupinu od 20.000 odraslih osoba koje su odgovarale na pitanja o svojim prehrambenim obrascima za godišnju Nacionalnu anketu o zdravlju i prehrani u razdoblju od 2003. do 2018.

Otkrili su da su sudionici koji su prakticirali isprekidani post 16:8 imali 91 % veću vjerojatnost da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti od onih koji nisu prakticirali ovu vrstu posta.

Također su oni s postojećom kardiovaskularnom bolesti, koji su konzumirali sve svoje kalorije u vremenskom periodu od osam i 10 sati, imali 66 % veći rizik od smrti od srčanih bolesti i moždanog udara piše Medical News Today

Uz činjenicu da vremenski ograničena prehrana nije smanjila rizik od smrti iz bilo kojeg razloga, istraživači su također primijetili da su osobe s rakom koje nisu prakticirale post i koje su unosile dnevne kalorije tijekom 16-satnog okvira zapravo imale manji rizik od smrti od raka od onih koji su jeli u ograničenijem vremenskom okviru.

“Studija je uključivala veliki uzorak i imala je longitudinalni dizajn, promatrajući pojedince u prosjeku od osam godina. Međutim, način prikupljanja informacija možda je ograničio nalaze i točnost studije s obzirom na to da se obrasci prehrane mogu promijeniti tijekom određenog vremenskog razdoblja,” rekla je za Medical News Today kardiologinja Michelle Routhenstein koja nije bila uključena u studiju.

Osim toga, opservacijske studije kao što je ova, ne mogu dokazati uzrok i posljedicu. No, to nisu jedina ograničenja. 

"Ovi su nalazi u suprotnosti s mnogim prethodnim studijama koje otkrivaju dobrobiti vremenski ograničene prehrane za zdravlje kardiovaskularnog i metaboličkog sustava", rekao je kardiolog Cheng-Han Chen koji nije bio uključen u studiju.

Dodao je da mogu postojati razlike u osnovnim karakteristikama u skupinama koje koriste vremenski ograničenu prehranu, što bi moglo objasniti ova iznenađujuća otkrića. Na rezultate mogu utjecati i razlike u demografiji i karakteristikama između tih skupina (osobito između skupine koja je jela manje od osam sati i ostalih), kao i pristranosti prilikom prisjećanja sudionika o vlastitim obrascima prehrane. 

Možda te zanima... Dijeta koja "kopira" povremeni post može smanjiti biološku dob i pomoći u gubitku kilograma Dijeta

Je li povremeni post za vas?

Stručnjaci se slažu da postoji malo dugoročnih istraživanja na ljudima koji prakticiraju povremeni post pa su istraživanja poput ovog ključna za daljnje razumijevanje učinka posta. Ova studija pokazuje da povremeni post može pomoći ljudima da izgube na težini u kratkom roku, ali ne pruža trajne kardiovaskularne dobrobiti. 

U konačnici, hoćete li isprobati povremeni post bilo koje vrste također ovisi o vama, savjetu vašeg liječnika te vašim kratkoročnim i dugoročnim ciljevima. Ipak, ne preporučuje se djeci, trudnicama, dojiljama i pothranjenim osobama jer su im potrebni vitamini, minerali i hranjive tvari. Osobe koji uzimaju lijekove ili imaju dijabetes tipa 1 ili tipa 2 trebale bi razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što se odluče na post. 

Možda te zanima... Dijeta 8 sati: Gubite kilograme ne odričući se omiljene hrane Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.