Iako si ograničavaš kalorije, ne smiješ gladovati, zato počni obrok juhom ili povrćem, primjerice salatom za predjelo. Tako ćeš dulje osjećati sitost, ali ćeš unijeti i više hranjivih tvari. Pritom ćeš potaknuti i izlučivanje probavnih enzima te ubrzati probavu glavnog jela, savjetuju nutricionisti
- Neutaživu glad osjećaš ako možda jedeš previše voća. Iako je zdravo te puno vitamina i minerala, voće je bogato šećerom, koji iako je voćni, za organizam je i dalje samo šećer. Zato jedi voće dva puta na dan.
- Hormon leptin smanjuje apetit, a grelin ga povećava i najveći je prije nego što jedemo. Također, grelin mozgu šalje signale da smo gladni i snižava se kad se najedemo. U pretilih ljudi taj odgovor kasni jer je taj mehanizam "pokvaren" i razvila se otpornost na hormon leptin.
- Možda si gladna jer ne jedeš dovoljno masti, a masnoće povećavaju sitost. Kao i bjelančevine, masti su složen nutrijent, koji zahtijeva više probavljanja, zbog čega i dulje ostaje u želucu. Avokado jedi što češće uz maslinovo ulje za doručak.
- Pazi i na unos vlakana. Dvije su vrste vlakana; netopiva, koja osiguravaju zdravo čišćenje, i topiva, koja se otapaju u tvar poput gela i pridonose osjećaju sitosti. Jedi povrće i jabuke koje sadrže pektin, koji utječe na razinu šećera u krvi. I grah sadrži mnogo proteina, pa ga dodaj i salatama i varivima.
- Stalno razmišljanje o tome što ćeš jesti, traženje recepata, gledanje emisija o kuhanju, sve to pokazuje da je hrana u središtu tvog života. Skreni pozornost na nešto što ti neće poticati apetit.