Dijeta Dijetni savjeti 02. listopada 2017.

Kako brzo smršavjeti bez iscrpljujućih dijeta?

Trbuh_14
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijete koje podrazumijeva restrikciju širokog spektra namirnica su najgore i za većinu ljudi neodržive, jer budimo realni tko može svaki dan jesti komad mesa i šalicu brokule ili još gore samo banane. Takve dijete uglavnom završavaju odustajanjem. Stoga zaboravi na čišćenje sokovima, proteinske ili veganske dijete i drži se ovih savjeta.

Nemoj jesti istu vrstu hrane svaki dan - Ako svaki dan jedeš tost za doručak, zamijeni ga kruhom s cjelovitim žitaricama, zobenom kašom i slično. Tako ćeš osim različitih okusa unositi u organizam i više različitih nutrijenata neophodnih za normalno funkcioniranje organizma, savjetuje Rania Batayneh, autorica knjige "The One One One Diet".

Doručak Možda te zanima... Što treba sadržavati idealan doručak dok si na dijeti? Dijeta

Jedi mahunarke najmanje četiri puta tjedno - U studiji objavljenoj u European Journal of Nutrition, izneseno je istraživanje kojim je dokazano da su osobe na niskokaloričnoj dijeti koje su četiri puta tjedno unosile mahunarke izgubile značajno veći broj kilograma od osoba iz skupine koja je unosila isti broj kalorija, ali bez mahunarki. Istraživači su zaključili da je to zato jer mahunarke sadrži vlakna i antioksidacijske spojeve  te da konzumenti mahunarki imaju niže razine upalnih markera koji su povezani s pretilosti. Stoga u salatu dodaj slanutak ili jedi varivo od leće i graha.

Možda te zanima... Mahunarke na dijeti - da ili ne? Dijeta

Spavaj osam sati - Već si to čula stotinu puta, ali rezultati izneseni u Annals of Internal Medicine study će te iznenaditi. U istraživanu su pratili muškarce i žene koji su unosili točno propisan broj kalorija s tim da je jedan skupina spavala pet i pol sati, a druga osam i pol sati. Sudionici obje skupine su izgubili u prosjeku oko tri i pol kilograma, ali oni koji su spavali osam i pol sati su izgubili dvostruko više masnoće oko struka.

Možda te zanima... Koja je veza između odlaska na spavanje, dijabetesa i depresije? Zdravlje

Na svakih dvadeset kilograma vlastite težine pij litru vode - "Povećan unos vode ključan je sprečavanje prejedanja, poboljšanje probave i održavanje metabolizma u top formi, što sve skupa dovodi do smanjenja tjelesne težine", kaže trener Kyle Brown i objašnjava: "Kada su stanice dehidrirane, one se spoje na prvu dostupnu tekućinu u organizmu što uzrokuje nadimanje. sve se to može spriječiti dovoljnim unosom vode, dakle osoba koja ima 65 kilograma treba dnevno unijeti oko 3, 5 litre vode."

Možda te zanima... Ayurvedska receptura: Đumbirova voda za mršavljenje Dijeta

Ograniči unos prerađenih namirnica i soli - Kako bi izbacila višak vode iz organizma važno je održavati pravilnu razinu kalija i natrija u organizmu, kaže Brown i savjetuju smanjenje unosa prerađenih namirnica koje sadrže previše soli, a povećanje unosa namirnica poput lososa i špinata koje su bogate kalijem.

Možda te zanima... Zašto je važno smanjiti unos soli u organizam? Hrana

Vježbaj 20 minuta trening visokog intenziteta - "Ako želiš izgubiti puno kilograma u kratkom periodu onda tvoj izbor treba biti intervalni trening. Takvim treningom troši se puno kalorija, a grade se i mišići. Što je veći udio mišićne mase, troši se i više kalorija jer mišići troše više energije nego masti", kaže Taylor Gainor, trener.

Možda te zanima... Kako do odličnih rezultata uz intenzivni intervalni trening Fitness

Izbjegavaj tjesteninu, kekse i slatkiše - Bitna stvar kod mršavljenja je da izbjegavaš bijelu tjesteninu, kekse, krekere i slatkiše, ukratko - izbaci iz prehrane prerađene ugljikohidrate. Osim što debljaju, rafinirani ugljikohidrati zadržavaju i vodu u tijelu pa njihovo izbacivanje iz prehrane daje brze rezultate.

Hambyu Možda te zanima... Loši ugljikohidrati stvaraju masnoće Dijeta

Jedi cjelovite žitarice, proteine i zdrave masti - Uravnoteženi obroci i međuobroci koji sadrže sva tri makronutrijenta su ključ mršavljenja jer osiguravaju stabilnu razinu šećera što sprečava prejedanje. primjerice za doručak možeš pojesti integralni tost, jaja i avokado,za ručak špinat s piletinom za večeru jabuku, a za međuobrok svježe voće ili šaku badema.

Zit-Uspr Možda te zanima... Da ili ne: cjelovite žitarice na dijeti Dijeta

Jedi svaki dan orašaste plodove - Istraživanja su pokazala da je skupina ispitanika koji su svakodnevno unosili bademe u roku od šest tjedana izgubila veći postotak masnog tkiva s trbuha u odnosu na skupinu koja ih nije konzumirala, a unosili su jednak broj kalorija. Studije i s ostalim orašastim plodovima poput oraha, pistacija i lješnjaka dala je slične rezultate. Orašasti plodovi su dobri za mršavljenje jer sadrže zdrave masnoći te bjelančevina. Ali budući da imaju i dosta kalorija ne treba pretjerivati s njihovim unosom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.