Hrana 2924 prikaza 07. lipnja 2017.

Zašto je važno smanjiti unos soli u organizam?

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vodeći se smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, ali i slijedeći strategiju Republike Hrvatske o smanjenju prekomjernog unosa kuhinjske soli, PIK Vrbovec prvi je u Hrvatskoj predstavio mesne proizvode sa smanjenim udjelom soli.

Tako proizvodi pod brendom PIK sadrže 25% manje soli, a istog su prepoznatljivog okusa i vrhunske kvalitete.

Zašto smanjiti unos soli?

Hrvatski građani u prosjeku dnevno unesu 11,6 grama kuhinjske soli, a što je dvostruko više od preporučenog dnevnog unosa koji iznosi 5-6 grama. Unatoč tome, većina građana smatra da ne jede preslanu hranu, a brojna istraživanja potvrđuju kako je jedan od glavnih razloga - nedovoljna educiranost i svjesnost o štetnim učincima prekomjernog unosa kuhinjske soli.

 | Author: PR Foto: PR

Jesi li znala?

  • Prekomjeran unos soli u organizam vrlo je često uzrok dijabetesa, pretilosti, srčanih, bubrežnih i plućnih bolesti.
  • Smanjenje unosa soli na preporučenu dnevnu dozu pomaže u smanjenju krvnog tlaka i rizika od srčanožilnih bolesti, te moždanog i srčanog udara.
  • Ukoliko bi se potrošnja soli smanjila na preporučene količine, globalne procjene govore da bi se moglo spasiti preko 2,5 milijuna života godišnje.

Kako smanjiti prekomjeran unos soli?

Najveću količinu soli u organizam unosimo nesvjesno kroz hranu, a uz nekoliko jednostavnih trikova moguće je ograničiti prekomjeran unos soli:

  • Kod pripreme jela veliku žlicu za dodavanje soli zamijeni manjom.
  • Probaj hranu prije soljenja.
  • Makni soljenku sa stola.
  • Poigraj se začinima koji će nadomjestiti sol te uobičajena jela učiniti drugačijima, no prije svega zdravijima.
  • Čitaj deklaracije i biraj proizvode s manjim udjelom soli.

 | Author: PR Foto: PR

Redukcija soli nadogradnja je PIK-ovog projekta MANJE JE VIŠE koji tržištu jamči proizvode bez pojačivača okusa, bez umjetnih bojila, bez glutena i bez soje, a koji također imaju i 25 % manje soli u odnosu na proizvode prije smanjenja. Ako želiš znati što jedeš, biraj PIK.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.