Dijeta 05. rujna 2024.

Jednostavna strategija mršavljenja za koju nisu potrebni lijekovi, a povezana je i s boljim dugoročnim zdravljem

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Još jedan pregled studija je pokazao da je biljna prehrana povezana s boljim dugoročnim zdravljem, posebno s mršavljenjem i prevencijom srčanih bolesti.

Medicinski istraživač  Yani Xu i njegovi kolege iz bolnice Qilu s kineskog Sveučilišta Shandong otkrili su da konzumacija sirovog povrća može igrati veliku ulogu u ovim ishodima. "Pretilost i s njom povezane komplikacije ne samo da dovode do povećanog morbiditeta i mortaliteta, već i do smanjene kvalitete života", pišu Xu i njegov tim u svom radu.

"Biljna prehrana je održiva opcija za ljude koji žele kontrolirati svoju tjelesnu težinu i poboljšati kvalitetu prehrane kako bi spriječili i liječili metaboličke bolesti". 

Od zdravijih razina kolesterola, zdravijeg srca, mozga, crijeva i imunološkog sustava do duljeg životnog vijeka općenito, studije nastavljaju pronalaziti ove jake veze između vegetarijanske i veganske prehrane sa smanjenim rizikom od ozbiljnih bolesti. Iako to ne znači da bi svi trebali odmah izbaciti meso iz prehrane, to implicira da smanjenje unosa mesa kada je to moguće može imati snažan pozitivan učinak na zdravlje, piše Science Alert

Možda te zanima... Što se dogodi kada iz prehrane izbacite crveno meso, ribu ili mliječne proizvode? Hrana

Pretražujući prošlu znanstvenu literaturu, Xu i njegov tim pronašli su 24 studije koje istražuju odnos između biljne prehrane i mršavljenja. Objedinjeni podaci iz studija pružili su pojedinosti o 2223 osobe u dobi od 18 do 82 godine, s trajanjem proučavanih dijeta koje su varirale od dva do 96 tjedana. Pregled studija pokazuje da se pozitivni učinci biljne prehrane povećavaju tijekom vremena, objašnjavaju Xu i kolege. Dok su oni na striktno veganskoj dijeti izgubili najviše težine, to nije bilo značajno više od sudionika koji su i dalje konzumirali mliječne proizvode i jaja.

Ali čini se da su u studijama koje su uključivale povećanu konzumaciju sirovog povrća postojale najjače veze s manjim rizikom od pretilosti i srčanih problema, otkrili su istraživači. Čak ni randomizirana kontrolirana ispitivanja poput ovih ne mogu utvrditi utječe li konzumacija sirovog povrća izravno na poboljšanje zdravlja pa su istraživači uključili drugu analizu temeljenu na Mendelovoj randomizaciji – procesu koji je prikladniji za utvrđivanje uzroka i učinaka na pitanja vezana uz zdravlje.

Pretražujući javnu bazu podataka cijelih genoma, tim je odabrao genetske varijante koje se mogu statistički povezati s čimbenicima poput biljne prehrane, konzumacije povrća i nepovoljnih zdravstvenih ishoda. Iz ovoga je pomoću Mendelove randomizirane analize utvrđeno da je veća vjerojatnost da je jedenje više sirovog povrća odgovorno za gubitak težine nego genetski čimbenici. 

Možda te zanima... 13 namirnica koje nikako ne biste trebali jesti sirove Hrana

"Sirovo povrće sadrži fitosterole i nezasićene masti koje snižavaju koncentraciju kolesterola u krvi", objašnjavaju Xu i njegov tim u svojoj recenziji. "Također sadrže razne tvari (npr. tokoferole, askorbat, karotenoide, saponine i flavonoide) koje mogu smanjiti upalu i oksidativni stres, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti".

Povećanje količine sirovog povrća koje jedete može biti dobar način da poboljšate svoje zdravlje, ali važno je imati na umu da pretjerivanje sa sirovom biljnom prehranom također može dovesti do zdravstvenih problema. Vegetarijanska prehrana može dovesti do nedostatka hranjivih tvari ako nije ispravno planirana.

Na primjer, B12 je lakše dobiti iz životinjskih proizvoda, a niske razine mogu uzrokovati čireve u ustima, žuticu, probleme s vidom, depresiju i druge probleme s raspoloženjem. Vegetarijanstvo može biti vrlo teško i za one sa zdravstvenim problemima povezanih s prehranom. Iz tih razloga istraživači često naglašavaju da je uključivanje više povrća u prehranu, umjesto držanja striktno veganske prehrane, najvažniji zaključak svih ovih studija.

Možda te zanima... Jedan jednojajčani blizanac postao vegan, a drugi nije, evo što se dogodilo Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.