Dijeta 08. svibnja 2023.

Japanska dijeta odlična za prevenciju i suzbijanje razvoja masne jetre

sushi
Foto: Pexels Japanska prehrana odlična je za zdravlje jetre
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Japanska dijeta usporava napredovanje nealkoholne masne bolesti jetre. Prema novoj studiji namirnice od soje, plodovi mora i morske alge najjače su povezani s usporavanjem napredovanja fibroze jetre.

Japanska prehrana promiče konzumaciju visokokvalitetne hrane i manji unos šećera, zasićenih masti i natrija. Nova studija otkrila je da provođenje japanske dijete može usporiti napredovanje nealkoholne masne jetre (NAFLD). Autori studije pratili su napredovanje bolesti kod 136 osoba kojima je dijagnosticirana nealkoholna masna jetra. Sudionici istraživanja liječili su se u Sveučilišnoj bolnici Osaka Metropolitan u Japanu, a tijekom trajanja studije pridržavali su se 12 komponenti japanske prehrane.

12 komponenti japanske prehrane

  • riža
  • miso juha
  • krastavci
  • proizvodi od soje
  • žuto i zeleno povrće
  • voće
  • morski plodovi
  • gljive
  • alge
  • zelenei čaj
  • kava
  • govedian i svinjetina.

Kod osoba koje su konzumirale više soje, plodova mora i morskih algi primijećena je najznačajnija supresija progresije fibroze jetre. Istraživači su također pratili učinak prehrane na mišićnu masu i otkrili da su ljudi koji su jeli više proizvoda od soje povećali mišićnu masu, a uz to su imali niske stope progresije fibroze. Studija je objavljena u MDPI.

Što je nealkoholna masna jetra?

Bolest masne jetre (steatoza) je često stanje uzrokovano prevelikim nakupljanjem masti u jetri. Zdrava jetra sadrži malu količinu masti. Postaje problem kada masnoća dosegne od pet do 10 posto težine jetre. U većini slučajeva bolest masne jetre ne uzrokuje ozbiljne probleme niti sprječava njezinu normalno funkcioniranje. Ali, bolest se kod određenog broja oboljelih (od sedam do 30 posto) s vremenom pogorša.

Bolest napreduje kroz tri faze:

  • U jetri se nakuplja velika količina masti i ona postaje upaljena (natečena), što oštećuje njeno tkivo. Ova faza se naziva steatoza koja prelazi u nealkoholni steatohepatitis (NASH) tijekom kojeg dolazi do daljnjeg nakupljanja masti.
  • Na mjestu oštećenja jetre stvara se ožiljak. Taj se proces naziva fibroza (zamjena stanica vezivnim tkivom). U ovoj fazi jetra i dalje može održavati svoju funkciju.
  • Ako se ne otkloni uzrok upale, s vremenom ožiljci i čvorići zamjenjuju zdravo tkivo jetre i ometaju njezino normalno funkcioniranje. Ovi nepovratni ožiljci nazivaju se cirozom, i ukazuju na napredovalu fazu bolesti jetre.

Osobe s nealkoholnom masnom jetrom izložene su većem riziku od zloćudnih bolesti poput - kolorektalnog karcinoma, kronične bolesti bubrega, gastroezofagealnog refluksa, opstruktivne apneje u snu, hipotireoze, parodontitisa, sindroma policističnih jajnika te psiholoških problema i problema s hormonom rasta, piše Medical News Today. Hrana koja može pospješiti masnu jetru su: štetne masnoće, rafinirani šećeri, prerađena hrana i sokovi.

Možda te zanima... Masna jetra: Simptomi, razlike alkoholne i nealkoholne masne jetre, liječenje Zdravlje

3 top namirnice iz japanske kuhinje za zdravlje jetre

Tri namirnice navedene u studiji koje imaju najviše prednosti su soja, morski plodovi i alge jer sadrže malo masti. "Soja je, na primjer, bogata vlaknima biljnih proteina koji imaju nizak udio zasićenih masti", rekao je dr. Muhammad Nadeem Aslam, asistent na Odsjeku za patologiju na Sveučilištu Michigan, koji nije bio uključen u studiju. Michelle Routhenstein, nutricionistica koja također nije sudjelovala u studiji rekla je da je soja povezana s većom mišićnom masom jer je kompletan protein koji sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne za izgradnju mišića. “Plodovi mora (uglavnom riba) bogati su omega-3 masnim kiselinama i vitaminima kao što su D i B2 (riboflavin). Riba je također bogata kalcijem i fosforom te je odličan izvor minerala, poput željeza, cinka, joda, magnezija i kalija,” rekao je dr. Aslam. Routhenstein je navela protuupalna i antioksidativna svojstva plodova mora kao potencijalno supresivni učinak na napredovanje fibroze. “Većina jestivih algi sadrži jedinstven skup hranjivih tvari poput polifenola, vitamina i minerala”, dodao je dr. Aslam.

Osim japanske dijete za držanje pod kontrolom bolesti masne jetre posebno se preporučuje mediteranska dijeta koja se bazira na namirnicama biljnog podrijetla - voću, povrću, orašastim plodovima, mahunarkama, cjelovitim žitaricama i nemasnom mesu. Dr. Aslam kaže da se posebno preporučuju zeleni čaj, kava te maline koje su bogate netopivim vlaknima, a studije su pokazale da su korisne u preokretu i prevenciji bolesti masne jetre.

Možda te zanima... Zelena mediteranska dijeta: Najmoćnija prehrana protiv visceralne masti Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.