Dijeta 23. lipnja 2020.

4 zdrava i učinkovita načina za uspješno mršavljenje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je u pitanju gubitak kilograma, stvari često nisu jednostavne. Za neke to znači manji gubitak, od svega nekoliko kilograma, kako bi lakše ušla u svoje stare traperice, dok za druge to znači promjena stila života te zdraviji put prema naprijed. Bilo kako bilo, ova četiri savjeta mogla bi ti pomoći u tvojem cilju.

Pripazi na šećer u krvi

Nutricionistica Simone Laubscher zna da je žudnja za slatkim posebno teška, a posebno je to bila za vrijeme karantene. „Ključ za borbu protiv ove žudnje je pažljivo održavanje uravnotežene razine šećera u krvi. Kada jedeš hranu ili piješ pića s visokim GI (glikemijskim indeksom), ona hrani loše bakterije u tvojim crijevima i stvara osjećaj žudnje za dodatkom količinom iste namirnice. Odabirom namirnica s nižim GI nalaziš se u sigurnoj zoni i osjećat ćeš se psihički i fizički jačom. "

Salatav Možda te zanima... Dvije faze mršavljenja pomoću GI Dijeta

Ali ne radi se tu samo o konzumiranju hrane s nižim GI. "Cilj je jesti 'čisto' većinu vremena (u redu je priuštiti si slasticu s vremena na vrijeme) kako bi smanjila nakupljanje loših bakterija. Laubscher preporučuje konzumiranje uglavnom biljne prehrane s divljom ribom te uzimanje orašastih plodova, sjemenki i avokada. Vlakna su također ključna, jer se kao prebiotik hrane dobrim bakterijama."

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

'Nahrani svoju vatru'

U Ayurvedi je tvoj manda agni, tj. probavna vatra, ono što ti pomaže da apsorbiraš hranjive tvari i pretvoriš ju u energiju, umjesto da ju 'čuvaš' u obliku masnih naslaga. Sahara Rose, stručnjakinja za prehranu kaže kako je „u Ayurvedi, povećanje kilograma povezano s viškom Kapha (Zemlja i Voda) dosha. Zbog toga se osjećaš teškom, letargičnom i kao da što god jela, unosiš tjelesnu masnoću.

Cvijece_Well Možda te zanima... Što izbjegavati, a što raditi ljeti prema ayurvedi za savršeno funkcioniranje organizma Ljepota i relax

Kako bi se vratila u ravnotežu, ona preporučuje konzumaciju gorkog povrća, posebno lisnatog zelenog povrća, poput zelenih salata, prokulica i šparoga. Također, Rose navodi da u svoju prehranu uključiš i više začina kako bi potaknula metabolizam, suzbila žudnju i uravnotežila šećer u krvi. Neki od začina koje preporučuje su kurkuma, đumbir, kumin, cimet i kardamom."

Možda te zanima... Ayurvedska receptura: Đumbirova voda za mršavljenje Dijeta

Razmisli o povremenom postu

Osobna trenerica Amanda Tress za Poosh je navela kako je treniranje tijela da umjesto šećera za energiju sagorijeva masnoće odlična stvar. "Kad tvoje tijelo koristi šećer kao energiju, brže postaješ gladna, a tvoje tijelo zadržava masnoću. Međutim, kada tijelo sagorijeva masnoću, razina energije je konzistentnija i proći će duže vremena između tvojih obroka i osjećaja gladi što će zatim pomoći s gubljenjem kilograma."

Možda te zanima... Dijeta povremenog posta: Kako djeluje i koje vrste postoje? Dijeta

Kako bi pomogla svojem tijelu da sagorijeva masti umjesto šećera, pokušaj strateški razmisliti o unosu svojih kalorija. „Obično savjetujem svojim klijentima da isprobaju povremeni post 16/8, što znači da jedeš sve obroke unutar 8-satnog prozora, a ostatak od 16 sati postiš. Najlakši način za to je preskočiti doručak i držati se zdravog ručka i večere. I dalje bi trebala unositi dovoljno kalorija da bi opskrbila svoje tijelo, ali ideja je da ograničavanje unosa kalorija na određene dijelove dana snižava inzulin, što omogućava tvojem tijelu da sagori tjelesnu masnoću umjesto šećera i na kraju da dođe do gubitka kilograma."

 | Author: Getty Images Foto: Getty Images

Probaj različite stilove vježbanja

Tress također ističe da "kada stalno radiš iste vježbe, tvoje se tijelo navikne na rutinu te to ometa napredak mršavljenja. Da bi spriječila rutinu, probaj različite stilove i načine vježbanja kako bi tvoji mišići dobili novu dozu dinamike."
 

Možda te zanima... Koliko minuta treba trčati kako bi bilo korisno? Fitness Možda te zanima... Vježba koja sagorijeva više kalorija nego 30 minuta trčanja Fitness Možda te zanima... 3 vježbe za trbuh uz koje mišići brzo dobivaju tonus Fitness

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.