Portal Zdrava Krava proveo je anketu o učestalosti i kvaliteti doručka u hrvatskoj online populaciji. Donosimo ti rezultate i analize ankete koja je provedena s ciljem promocije važnosti doručka za formiranje prehrambenih navika koje omogućuju zdrav i kvalitetan život
12 posto ispitanika uopće ne doručkuje
Anketa je provedena na 703 ispitanika čitatelja portala 24sata i Zdrava Krava. Na pitanje koliko često doručkuju, 65 posto ispitanika odgovorilo je kako doručkuju svaki dan. 12 posto ispitanika uopće ne doručkuje ili doručkuje samo od 2 do 3 puta tjedno, a 11 posto doručkuje od 4 do 5 puta tjedno.
Pekarski proizvodi za doručak
Na pitanje vode li brigu što jedu kada doručkuju, 54 posto ispitanika reklo je da pretežito bira hranjive namirnice poput žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i voćnih sokova. 16 posto ne obraća pažnju što jede, dok 13 posto najčešće pojede slane ili slatke pekarske proizvode. Samo 2 posto ispitanika najčešće pojede kekse ili slane grickalice.
Nedostatak vremena
Ako preskoče doručak, najviše ispitanika osjeća veću glad tijekom dana i manjak energije. Nešto manje ispitanika osjeća želju za brzom hranom i slatkišima i slabiju sposobnost koncentracije. Oni koji ne doručkuju kao najčešći razlog izostavljanja naveli su nedostatak vremena, čak 30 posto njih. 16,2 posto ih je navelo kako ne doručkuje jer nije gladno, a 12,7 posto ne zna što bi pojelo.
Istraživanje nam je pokazalo kako nažalost još uvijek velik broj građana preskače najvažniji obrok u danu. Usprkos poražavajućoj statistici o preskakanju doručka, pozitivan je pokazatelj kako se sve više pazi što se bira za doručak. Ako te zanima više o prijedlozima zdravog doručka pročitaj naš specijal.