Ova torta je bez glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera te zato s pravom zaslužuje naziv najzdravije čokoladne torte. Recept je objavljen na portalu delicious., a preuzet je iz kuharice 'From Earth To Table', Terese Cutter.
Sastojci:
- 250 ml maslinovog ulja
- 250 ml čistog javorovog sirupa
- 8 jaja po mogućnosti iz organskog uzgoja
- žlica ekstrakta vanilije
- 1 1/2 žlica praška za pecivo bez glutena
- 120 g tamnog kakaa u prahu
- 600 g bademovog brašna
- 250 ml bademovog mlijeka
Čokoladna glazura od avokada
- Meso 2 zrela avokada
- 125 ml čistog javorovog sirupa
- 125 ml kokosovog vrhnja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice (60 g) tamnog kakaa u prahu, prosijanog
- Prstohvat morske soli
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva Celzijevih i pripremite dva okrugla kalupa za tortu promjera 18 cm i obložite ga papirom za pečenje.
- Pomiješajte maslinovo ulje, bademovo mlijeko, javorov sirup, jaja i vaniliju.
- Za kremu stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne postane glatka i gusta. Stavite je u hladnjak.
- Prvi sloj torte premažite s dijelom kreme, zatim stavite drugi sloj torte i premažite s ostatkom kreme i najzdravija čokoladna torta je spremna za hlađenje, a za par sati i posluživanje.