Zdravlje 12. kolovoza 2024.

Znanstvenici razvili pametan inzulin koji bi mogao biti "sveti gral" liječenja dijabetesa tipa 1

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Liječenje milijuna oboljelih od dijabetesa tipa 1 diljem svijeta bit će poboljšano pomoću inzulina koji se prilagođava promjeni razine šećera u krvi u stvarnom vremenu, pa će ga možda morati ubrizgati samo jednom tjedno.

Pametni inzulin koji bi djelovao kad god je potrebno unutar tijela, bio bi rješenje za mnoge dijabetičare i bio bi najbliže izlječenju od svih dosadašnjih terapija. Znanstvenici su uspješno razvili novi inzulin koji oponaša prirodnu reakciju tijela na promjenu razine šećera u krvi i reagira trenutno u stvarnom vremenu. Dijabetičari tipa 1 trenutno si moraju ubrizgavati sintetski inzulin do deset puta dnevno.

Standardni inzulini stabiliziraju razinu šećera u krvi kada uđu u tijelo, ali nakon što obave svoj posao, obično ne mogu pomoći kod budućih fluktuacija. To znači da pacijenti često trebaju ponovno ubrizgati više inzulina unutar samo nekoliko sati. U budućnosti će pacijenti možda morati uzimati novorazvijeni inzulin samo jednom tjedno, vjeruju stručnjaci.

Možda te zanima... Inovativna tehnologija za upravljanje dijabetesom od sada dostupna osobama s dijabetesom u Hrvatskoj Zdravlje

Milijuni eura dodijeljeni su za ubrzani razvoj novih inzulina koji reagiraju na glukozu (engl. glucose-responsive insulins ili GRI), piše The Guardian.

Preko tri milijuna eura dodijeljeno je za šest istraživačkih projekata koji su razvili različite vrste pametnih inzulina. Oni uključuju timove sa Sveučilišta Stanford u SAD-u, Sveučilišta Monash u Australiji i Sveučilišta Zhejiang u Kini. Cilj je ubrzati razvoj i pokrenuti ispitivanja što je prije moguće.

Četiri projekta usmjerena su na razvoj novih GRI-ova, dok je peti pokrenut kako bi se pronašla varijanta ultrabrzog kratkodjelujućeg inzulina. Čak i s najbržim inzulinima koji su sada dostupni, još uvijek postoji odgoda između primjene lijeka i trenutka kada počinje djelovati na glukozu u krvi.

Šesti projekt fokusiran je na protein koji kombinira inzulin s drugim hormonom, glukagonom. Za razliku od inzulina, koji pomaže u uklanjanju glukoze iz krvi, glukagon stimulira jetru da otpusti više glukoze kada razine u krvi padnu. Uključivanje oba hormona u jednu formulaciju moglo bi održavati razinu glukoze u krvi stabilnom sprječavajući visoke i niske razine glukoze u krvi.

voće Možda te zanima... Namirnice koje biste trebali izbjegavati ako ste dijabetičar Zdravlje

"Iako inzulin spašava živote više od 100 godina, a prethodna su istraživanja dovela do važnih promjena za osobe s dijabetesom tipa 1, to još uvijek nije dovoljno dobro – upravljanje razinom glukoze s inzulinom je stvarno teško i vrijeme je da znanost pronađe načine da skine taj teret s pacijenata",  rekla je Rachel Connor, direktorica istraživačkih partnerstava pri JDRF-u UK (vodećoj globalnoj dobrotvornoj organizaciji za dijabetes tipa 1).

"Zamišljamo svijet u kojem inzulini mogu reagirati na promjenu razine glukoze u stvarnom vremenu i nadamo se da će ovih šest projekata pomoći u stvaranju te nove stvarnosti, oslobađajući ljude s dijabetesom tipa 1 konstantnih mjerenja i 'pikanja' kakva su danas uobičajena ”, dodala je.

Inzulin su 1921. godine zajedno otkrili kanadski kirurg dr. Frederick Banting i njegov pomoćnik Charles Best.

Možda te zanima... Dijabetes: Liječnica otkriva koji su šećeri dopušteni, a koje treba izbjegavati Zdravlje

Dr. Elizabeth Robertson, direktorica istraživanja u Diabetes UK, rekla je da ovi projekti mogu biti revolucija u liječenju dijabetesa tipa 1. “Podržavajući ove revolucionarne istraživačke projekte, cilj nam je razviti nove inzuline koji više oponašaju prirodne reakcije tijela na promjenu razine šećera u krvi", objasnila je.

“To bi moglo značajno smanjiti svakodnevne izazove pacijenata u upravljanju dijabetesom tipa 1 i poboljšati fizičko i mentalno zdravlje onih koji žive s tim stanjem. Nadamo se da će ovo istraživanje dovesti do napretka u skrbi za pacijente s dijabetesom tipa 1 i promijeniti im život nabolje”, rekla je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.