Zdravlje 12. lipnja 2025.

Znanstvenici otkrili što bi moglo pomoći u sprječavanju raka jetre povezanog s prehranom

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo istraživanje donosi nadu u sprečavanje razvoja raka jetre kod osoba s masnom jetrom, posebno onih čija je bolest povezana s nezdravom prehranom bogatom mastima i šećerom.

Znanstvenici upozoravaju da je sve više slučajeva raka jetre povezanih s masnom jetrom. Trenutačno ne postoje učinkoviti načini zaustavljanja prijelaza masne jetre u rak, ponajviše zato što znanstvenici još uvijek nedovoljno razumiju procese koji do toga dovode.

Znanstvenici sa Sveučilišta Glasgow Caledonian, Instituta za istraživanje raka UK Scotland i Instituta Francis Crick ranije su identificirali gen p53, poznat kao supresor tumora, kao ključan za zaštitu jetre od toksina.

Sada su otkrili da p53 također štiti jetru od štetnog djelovanja prehrane bogate mastima i šećerom putem gena zvanog TIGAR. TIGAR djeluje kao antioksidans i pomaže u detoksikaciji lipida u masnoj jetri. Stručnjaci ističu da ovo otkriće otvara mogućnost razvoja antioksidativne terapije koja bi oponašala zaštitno djelovanje gena p53 i TIGAR, čime bi se mogli spriječiti neki od ključnih stadija u razvoju masne jetre.

Možda te zanima... Masna jetra: Simptomi, razlike alkoholne i nealkoholne masne jetre, liječenje Zdravlje

Dr. Timothy Humpton, voditelj laboratorija “Liver p53 lab” na Sveučilištu Glasgow Caledonian, radio je na istraživanju zajedno sa svojom doktorandicom Celine Wittke, koja je suautorica rada uz dr. Erica Cheunga iz instituta Francis Crick, piše Independent.

"Ovim istraživanjem utvrdili smo ključnu ulogu gena p53 i TIGAR u zaštiti od napredovanja bolesti jetre prema raku jetre. Usmjeravanje na ovaj mehanizam pomoću antioksidansa izuzetno je zanimljivo za buduće terapije koje bi mogle spriječiti razvoj raka jetre", izjavio je dr. Humpton.

"Mnogi još uvijek ne shvaćaju da loša prehrana prepuna masti i šećera, uz nedostatak tjelesne aktivnosti, može dovesti do masne jetre, koja s vremenom može prerasti u rak jetre – dakle, nisu samo osobe koje konzumiraju alkohol izložene riziku", objašnjava dr. Humpton.

Možda te zanima... 6 ranih znakova lošeg zdravlja jetre – od gubitka apetita do tamnih mrlja na licu Zdravlje

"Masnu bolest jetre teško je dijagnosticirati jer je većinom asimptomatska. Zbog toga je prognoza raka jetre kod tih pacijenata često loša – bolest se u većini slučajeva otkrije tek kada je rak već uznapredovao. Nadamo se da će na temelju naših istraživanja o genima p53 i TIGAR biti moguće razviti antioksidativnu terapiju koja bi mogla pomoći u popravljanju dijela štete koju zapadnjačka prehrana bogata mastima i šećerom nanosi jetri", poručuje dr. Humpton.

Istraživanje je objavljeno u časopisu JHep Reports, jednom od vodećih stručnih časopisa na području gastroenterologije i hepatologije.

Zagreb: 12. Avivin Zdravljak, edukativna tribina posvećena zdravlju jetre Možda te zanima... Stručnjaci na Avivinom Zdravljaku otkrili zašto raste broj oboljelih od masne bolesti jetre i kako se može liječiti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.