Zdravlje Zdrava štitnjača 26. studenoga 2018.

Zima bez bolesti: Nepravedno zapostavljeni načini za jačanje imuniteta

Foto: Pixabay

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobro su ti poznati stari narodni hrvatski lijekovi, ali želiš osvježiti ili proširiti svoju uobičajenu listu saveznika u zimskoj borbi protiv virusa? Predlažemo da probaš s ovim namirnicama

Kad je zdravlje u pitanju, u ovo nam je doba godine prioritet jačanje imuniteta kako bismo postali otporni na viruse koji nas vrebaju u mnogim svakodnevnim prilikama, od radnog mjesta do javnog prijevoza. Iz savjeta mama i baka svi smo naučili da zimi zato moramo piti puno čaja od šipka s medom, jesti kiselo zelje, kao i ubaciti češnjak gdje god se on može uklopiti. No lista namirnica koje nam u jačanju imuniteta mogu pomoći zapravo je mnogo dulja. Među svim dobro poznatim namirnicama za tu su svrhu itekako korisni i ovi zaboravljeni asovi.

Jogurti i probiotici

Bakterija koje obitavaju u našem probavnom traktu čak je 10 puta više nego svih stanica u našem organizmu, kaže američki Nacionalni institut za zdravlje. Sve te bakterije, dobre i loše, čine intestinalnu floru, koju mnogi stručnjaci, primjerice Europska organizacija za molekularnu biologiju, smatraju najvažnijom u kreiranju imunološkog odgovora našeg organizma na stres. Drugim riječima, kad organizam doživi stres kao što su bakterijska infekcija ili ozljeda, ove bakterije to će prve doznati, dati tijelu signal (recimo u obliku upale) i imunološki sustav krenut će s otporom. Najvažnije su pritom, kao što svi znamo, takozvane dobre bakterije. Njihov potencijal drastično mogu osnažiti probiotici Lactobacillus i Bifidobacterium koji se nalaze u jogurtu. Jogurt je svestrana namirnica, u mnoge se obroke može uklopiti, samo je važno da se koristi obična, a ne zašećerena varijanta (kupovni voćni jogurti). Jogurt je idealan sastojak za smootie, a dobro se povezuje s voćem, zobenom kašom i žitaricama za zdrav doručak. Ako želiš nešto egzotičnije, dodaj mu začine i ljekovito bilje te ćeš dobiti zdrav umak za krekere i čips. Može ti poslužiti i kao baza kremastog umaka za tjesteninu umjesto manje zdravog vrhnja za kuhanje.

Đumbir

Tradicionalna kineska ljekovita biljka poznata je i dostupna i kod nas. Ne samo da pomaže u reguliranju imunološkog sustava nego i inhibira razvoj tumora. Iz Medicinskog centra Sveučilišta Maryland navode da je đumbir koristan u ublažavanju prehlade, bolesti putovanja te kod simptoma sličnih gripi. Također može smanjiti kolesterol u krvi, održavati razinu šećera u krvi i smanjiti bol u zglobovima. Ne samo da regulira imunološki sustav već također može inhibirati rast tumora i ublažiti stanični stres. Uz to djeluje na smanjenje kolesterola u krvi, održava razinu šećera u krvi i smanjuje bol u zglobovima. Uz dodatak limuna i meda najviše se konzumira kao čaj, ali može se dodati umacima i preljevima za salate i tako ih učiniti aromatičnima.

Aloe vera

Biljka dobro poznata kod nas zahvaljujući mediteranskom dijelu naše domovine ne iscrpljuje svoja ljekovita svojstva tijekom ljeta kad nam njezin gel ublažava opekline i nadraženost kože. Učinkovita je tijekom cijele godine za podizanje imuniteta, i to unutarnjom primjenom, odnosno u obliku soka, čaja ili aromatizirane vode. Dobro se slaže s brusnicom i limunom. Ako sama želiš napraviti aromatiziranu vodu s aloe verom, evo recepta koji donosi Anthony William u svojoj knjizi Zdrava štitnjača. Za jednu čašu trebaju ti komad lista aloe vere duljine 5 centimetara i 2 šalice vode. Žlicom prikupi gel koji se nalazi u unutrašnjem dijelu svježeg lista i stavi ga u blender zajedno s vodom. Miksaj 10 do 20 sekundi sve dok se sastojci dobro ne povežu. Za najbolje rezultate napitak popij odmah, na prazan želudac. Pri odabiru biljke važan je certifikat organske proizvodnje jer ova biljka vodu apsorbira iz svoje okoline. Dobro je znati i da najcjenjenija aloe vera dolazi iz teksaške doline Rio Grande, a poznata je pod nazivom Lily of the Desert (aloe vera pripada porodici ljiljana).

 

Objavu dijeli fableticsEU (@fableticseu)

Kurkuma

Začin koji mješavini curry daje prepoznatljivu žutu boju zaštitni je simbol indijske kuhinje. Motiv da se navikneš na specifičan okus koji ima kurkuma može ti biti brojnost zdravstvenih dobiti što ih nudi. Između ostalog, djeluje protuupalno, smanjuje razinu kolesterola, ima antikancerogena svojstva, a pomaže čak i kod depresije. Kad govorimo o imunitetu, važno je naglasiti da njezin aktivni sastojak kurkumin čak i u malim dozama može zaustaviti rast loših bakterija i tako omogućiti onima dobrim da reagiraju kad to bude potrebno. Za korištenje ovog začina ne moraš kuhati egzotična indijska jela jer on odlično ide i uz naša domaća: variva od leće i graha, rižu, perad i povrće. Ljubitelji njezina okusa kurkumu koriste i u obliku napitka.

Bademi

Jedan od omiljenih sastojaka kolača dobro čini tvojoj probavi jer je odličan izvor vitamina E koji je ključan za mnoge enzime imunološkog sustava. Taj je vitamin u grupi onih koji su topivi u mastima, tj. trebaju masti da bi se uopće apsorbirali. Bademi sadrže i taj važan vitamin i dobre masti i stoga su dobri za imunitet. Pola šalice badema, što je otprilike 45 komada, zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom E. Zanimljivo je da bademi pripadaju istoj porodici kao i breskve, što postaje samorazumljivo kad vidiš nezreo plod.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.