Zdravlje Zdravlje žena 30. prosinca 2016.

Žene s velikom stražnjicom su pametnije i zdravije?

Guza-Velika
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford su otkrili da su žene sa stražnjicama većim od prosječnih ne samo inteligentnije, već i znatno otpornije na kronične bolesti.

Prema ABC News, rezultati istraživanja su otkrili kako žene s većim stražnjicama imaju niže razine kolesterola i ujedno veću vjerojatnost da će proizvoditi hormone za preradu i regulaciju šećera. Samim time je studija potvrdila da žene s velikim stražnjicama imaju manji rizik od razvoja dijabetesa i srčanih smetnji. Ujedno, znanstvenici navode kako je kod navedene skupine žena uočena veće potreba za omega-3 masnim kisleinama, a koje su iznimno važne za zdravlje mozga.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Vježbe za guzu

Izvori omega-3 masnih kiselina na koje možda ne računaš

Masno tkivo stražnjice sprječava razvoj kardiovaskularnih bolesti

Istraživači su također otkrili da su djeca rođena od žena sa širim bokovima intelektualno naprednija u odnosu na djecu majki koje imaju uže, manje zaobljene bokove. Riječ je o zaključcima dobivenim na temelju analize podataka dobivenih od više od 16.0000 žena.

"Žene sa više masnoće na stražnjici imaju niže razine kolesterola i glukoze", tvrdi profesor Konstantinos Manolopoulos, koji vodi istraživački tim sa Sveučilišta u Oxfordu.

Guza_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ujedno napominje da je kod žena s velikim stražnjicama također uočena zadovoljavajuća razina leptina, koji se smatra hormonom odgovornim za regulaciju težine, te veća razina dinopectina, hormona koji pomaže u borbi s upalama, štiti od vaskularnih bolesti te dijabetesa. Masno tkivo stražnjice predstavlja zamku za štetne masne čestice te tako sprječava razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Slične studije provedene su na sveučilištu u Kaliforniji i Pittsburghu, a pokazale su da žene sa širokim bokovima i strukom čak mogu živjeti duže. Zanimljivo je da su istraživači napomenuli kako ova studija nije uključivala žene s lažnim stražnjicama, odnosno kirurški podignutim stražnjicama. 

Vole li muškarci doista velike stražnjice? Znanost nudi odgovor!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.