Zdravlje 14. lipnja 2013.

Zdravstveni problemi uzrokovani klimom

Klima-Okomita
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom vrućih, sparnih ljetnih mjeseci često boraviš u klimatiziranim prostorima, satima sjediš direktno izložena puhanju hladnog zraka na poslu, ali i u svom domu ili u automobilu? Može li učestalo izlaganje klima uređajima dovesti do pada imuniteta, problema s dišnim putevima i kako djeluje na osobe koje pate od alergija i astme pitali smo dr. Leu Homolak

S korištenjem klima uređaja treba postupati oprezno, idealna temperatura unutarnjeg prostora u pravilu je 7-8 stupnjeva niža od vanjske temperature. Konkretno, ako vanjska temperatura iznosi 34 stupnja, klima uređaj podesi da hladi na 26-27 stupnjeva. Takvu temperaturnu razliku ljudski organizam dobro podnosi

Kod osoba sa zdravstvenim problemima, treba biti posebno oprezan prilikom podešavanja temperature u unutarnjem prostoru, jer izlazak na vrlo visoke vanjske temperature može biti vrlo opasan, pogotovo za osobe s niskim tlakom i starije osobe radi problema cirkulacije. O temperaturnom šoku za organizam prilikom izlaska iz unutarnjeg u vanjski prostor već se puno pisalo, ali naše čitatelje zanimalo je kako klima uređaji djeluju na dišne puteve i može li dugotrajno izlaganje klimi narušiti imunitet. Odgovore smo potražili kod dr. Homolak, spec. ORL.

Pozitivan učinak za alergičare

'Klima uređaji, ako su pravilno odabrani, instalirani i održavani, prilikom hlađenja, čišćenja i ovlaživanja zraka ne bi trebali biti opasni po zdravlje ljudi. Štoviše imaju pozitivan učinak kako na zdrave tako i na one koji pate od alergija i astme. Isto tako, klima uređaj (uključujući i filtriranje, ovlaživanje, hlađenje i dezinfekciju) može se koristiti za osiguravanje čiste, sigurne, hipoalergijske atmosfere kakva je neophodna u bolničkim operacijskim dvoranama i drugim sredinama gdje  boravi veliki broj ljudi (primjerice kina i avioni). Međutim, neodržavani klima-uređaji mogu dovesti do širenja mikroorganizama, najčešće Legionelle pneumophilae, odgovorne za legionarske bolesti, i drugih termofilnih aktinomiceta', objašnjava dr. Homolak.

Možemo li uhvatiti prehladu i narušiti imunitet tijekom izlaganja klimi?

'Bez dodatnog ovlaživanja klima uređaj suši zrak u prostoriji što onda uzrokuje sušenje sluznice nosa koja pak slabije pročišćuje zrak koji udišemo (od virusa, bakterija i alergena). Uzrok prehlade ili alergije nije klima uređaj, već bakterije, virusi ili alergeni. Direktno puhanje, isušivanje zraka i izostanak dovođenja svježeg zraka može dovesti do negativnih učinaka klima uređaja i na kožu tako što ju isušuje i time se pogoršavaju stanja raznih dermatitisa i ekcema'.

Pusti svježi zrak u prostor

'Pravi svježi zrak u prostoru važan je za miješanje zraka, kako bi se postigao zadovoljavajući stupanj kvalitete zraka. Teoretski bi stalni boravak u klimatiziranom okruženju bez ovlaživanja i ulasja svježeg zraka mogao dovesti do smanjenja imuniteta, jer nedostatna opskrba kisikom otežava normalno funkcioniranje bijelih krvnih stanica koje sudjeluju u borbi protiv bakterija. Snižena količina kisika u zraku kojeg udišemo mogla bi povećati krvni tlak i broj otkucaja srca - ali za to je ipak potrebno ekstremna niska količina kisika. Razina kisika u krvi također je povezana i s razinom serotonina, „hormona sreće“. Dakle, raspoloženje na otvorenom i u zelenilu uvijek je bolje nego u zatvorenim prostorijama, bez obzira na klima uređaje.

Redovito servisiraj klima uređaj jer će samo čisti i servisirani klima uređaji postići maksimalnu efikasnost i neće ugroziti tvoje zdravlje!

Zanima te kako se rashladiti bez klime? Pročitaj na sljedećoj stranici.

Rashladi se bez klime

Ima načina za rashlađivanje i bez skupe aparature, koja pored visoke nabavne cijene troši mnogo struje. Hlađenje na prirodan način olakšava pritisak na kućni budžet i smanjuje zagađenje zraka zbog reducirane potrebe za električnom energijom.

  • Povoljniji i štedljiviji od klima uređaja su ventilatori - stolni i stropni. Ventilator djeluje samo ako je usmjeren tamo gdje želiš stvoriti osvježavajući povjetarac. Nema mnogo učinka od ventiliranja prostorije ili njenog dijela gdje nitko ne boravi.
  • Nećemo te iznenaditi ni preporukom da se po vrućini otuširaš u mlakoj ili hladnoj vodi. Budući da se traži niska temperatura vode, nećeš potrošiti puno (ili nimalo) struje na njeno zagrijavanje. Po izlasku iz kade ili kabine za tuširanje nemoj se brisati ručnikom nego pusti da voda sama ispari s tvoje kože. Proces hlapljenja će te dodatno rashladiti.
  • Ako nemaš vremena za kupku ili tuš, ili obzirno štediš vodu, položi na zapešća vrećice s ledom ili stavi hladan oblog na čelo ili vrat.
  • Rashladi se i iznutra hladnim napitkom, od kojih su najdjelotvorniji oni s malo ili bez šećera te s blagim okusom limuna odnosno limete.

Više savjeta kako se rashladiti bez klime pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.