Zdravlje Zdravlje žena 17. svibnja 2018.

Zdrav život i nakon 90: Otkrivamo ti 6 tajni dugovječnosti kraljice Elizabete

Foto: Facebook @QueenElizabeth
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bistra i jaka kao i uvijek, kraljica Elizabeta krije svoje zdrave rituale u prehrani koje vjerno prati cijeli život, saznaje Prevention. Kako doživjeti zdrave devedesete otkrivamo ti u 6 zdravih navika engleske kraljice.

Kontroliraj svoje porcije

Umjesto tri, kraljica jede četiri manja obroka dnevno. Ako si ikada pokušala smršavjeti, znaš i sama koliko je bitno kontroliranje obroke i njihov pravilan raspored. 

Jedno je istraživanje Sveučilišta u Cambridgeu pokazalo kako manja pakiranja i porcije hrane mogu pomoći u smanjenju unosa hrane za nekih 25%, a prema izvještaju Instituta McKinsey Global, smanjivanje porcija je najefektivniji način borbe protiv pretilosti. 

Uživaj u svojoj najdražoj hrani, ne i u svakoj

Bivši chef kraljevske obitelji Darren McGrady otkriva kako će kraljica pojesti cijeli čokoladni kolač: "Uzimat će po kriški sve dok ne ostane samo jedan mali komadić, ali će i njega zatražiti jer želi pojesti cijeli kolač".

Što se tiče bilo kojeg drugog kolača, osoblje ga može dovršiti. 

Istraživanja su pokazala kako je počastiti samu sebe bitan dio zdrave, dugoročne dijete. Jedno je čak istraživanje u Izraelu otkrilo kako su osobe koje su počinjale dan s čokoladom, keksima ili sladoledom lakše kontrolirale svoje žudnje za slatkim na duže vrijeme. 

"Žudnja se pojačava kod dijete sa smanjenim unosom ugljikohidrata pa ih je najbolje uključiti u prehranu na zdrav način", kaže Daniela Jakubowicz sa Jedinice za dijabetes na Wolfson Medical Center Sveučilišta u Tel Avivu te autorica istraživanja. Preporučuje kako je najbolje počastiti se ujutro za najbolje rezultate.

Uvijek bira crnu čokoladu

Kraljica Elizabeta voli da joj čokolada ima preko 60% udjela kakaa. "Mora biti crna, što crnija to bolja", potvrđuje McGrady. "Nije voljela mliječnu ili bijelu čokoladu", nastavlja. 

To i je najbolji izbor jer je crna čokolada puna flavonoida, koji pomažu u zaštiti od srčanih oboljenja i srčanog udara.

Cokolada_8 Možda te zanima... Cikla, čokolada i vino za zdravo srce Hrana Jagode Možda te zanima... Jagode - ljekovito voće koje potiče mršavljenje i čisti krv Zdravlje

 

Jede se sezonsko

Kraljica uvijek poseže za jagodama tijekom ljeta, ali ih ne želi ni pogledati u zimi. "Jede apsolutno sezonski", kaže McGrady. 

Velike su prednosti konzumacije sezonskih namirnica. One koje nisu aktualne uglavnom putuju tisućama kilometara prije nego dođe do polica trgovina, što može ugroziti njihovu nutritivnu vrijednost.

Vitamin C je tu najmanje stabilan - jedno je istraživanje iz Bangladesha pokazalo kako rajčice izgube više of pola razine vitamina C kroz 8 dana

Što više ribe na jelovniku

Često jede sendviče s dimljenim lososom uz popodnevni čaj i grilanu ribu za ručak ili večeru. I sama bi trebala usvojiti ovu naviku ako želiš održati mozak u top funkciji - trebaju mu omega-3 masne kiseline kako bi radio 'punom parom'.

Pij čaj

Kraljičin najdraži, Earl Grey, može smanjiti kolesterol zahvaljujući flavonoidima u bergamontu. Samo udisanje mirisa ovog ulja, pokazalo je jedno istraživanje, može pomoći u smanjenju krvnog tlaka. 

A dosada je dokazano kako crni čaj pomaže i u smanjenju rizika od karcinoma jajnika te mršavljenju

8 nezaobilaznih dijetnih savjeta

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      julija88

      NIŠTA nije radila cijelo život, imala je stotine slugu, dadilja i ostalih poslušnika...Hrana koju je jela je bila ona "limited edition", s himalajskih proplanaka, odmarala na vrhunskim svjetskim odmaralištima...ma ima da zovi 290 godina!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.