Hrana Hrana kao lijek 19. lipnja 2016.

Cikla, čokolada i vino za zdravo srce

Cokolada_8
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedna čaša soka od cikle dnevno može sniziti krvni tlak, tvrde britanski znanstvenici. Prema rezultatima istraživanja, nitrati iz cikle šire krvne žile, što omogućava protok krvi. Ipak, znanstvenici koji su godinama ispitivali utjecaj cikle na krvni tlak upozoravaju na jednu potencijalnu nuspojavu svakodnevnog konzumiranja cikle - bojenje urina u ružičasto

"Nadamo se da će povećanje unosa povrća koje obiluje nitratima, poput cikle ili zelenog lisnatog povrća, poboljšati srčanožilno zdravlje", izjavila je voditeljica istraživanja Amrita Ahluwalia.

Ljekoviti flavonoidi

Dok su britanski znanstvenici proučavali ciklu, švedski istraživači su proučavali utjecaj životnih navika na zdravlje više desetina tisuća sredovječnih i starijih žena te saznali da žene koje jedu čokoladu dva puta tjedno puno rjeđe pate od srčanih oboljenja. Razlog je vjerojatno taj što kakao sadrži flavonoide - kemijske tvari koje uništavaju slobodne radikale (uzrokuju taloženje naslaga u arterijama). Naravno, za svaki slučaj probajte konzumirati samo tamne čokolade, što ima veći udio kakaa, to je zdravija i to se više možeš opustiti u ovom slatkom grijehu.

A kako smo već kod zdravlja i hedonizma, ne smijemo zaboraviti spomenuti kako je jedna čašica alkoholnog pića dnevno također korisna za srce. Znanstvena istraživanja pokazuju da alkohol u umjerenim količinama povećava razinu HDL-a ili ''dobroga” kolesterola i smanjuje rizik od zgrušavanja krvi, što može izazvati srčani udar. Crno vino, osim alkohola, sadrži i flavonoide, koji pozitivno djeluju na srce, jer smanjuju količinu slobodnih radikala.

Pročitaj koje su namirnice dobre za dobro vaginalno zdravlje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.