Zdravlje 08. ožujka 2023.

Zašto u Hrvatskoj više nema živinih toplomjera?

Foto: Pexels Digitalni i živin toplomjer
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ste u zadnjih nekoliko godina imali povišenu temperaturu i bili u potrazi za novim toplomjerom, sigurno niste mogli nabaviti onaj koji za mjerenje temperature tijela koristi živu.

Iako su živini toplomjeri bili pouzdani u mjerenju tjelesne temperature i nisu bili štetni sve dok se ne oštete, čini se kako su negativne strane prevagnule u korist digitalnih toplomjera ili onih s alkoholom ili mješavinom galija i indija. Takvi toplomjeri ako se razbiju ne predstavljaju pretjeranu štetu za zdravlje kao što to čini toplomjer na bazi žive. 

U Europskoj uniji se, kako navodi HALMED za N1, živini toplomjeri ne prodaju još od 2009. godine, a Hrvatska je trebala uskladiti svoje propise s europskim: "Europskim zakonodavstvom je u Europskoj uniji od 1. lipnja 2009. godine zabranjeno stavljanje u promet živinih termometara i tlakomjera za kućnu uporabu. S obzirom na to da se Uredbe EU-a kojima je uvedena ova odluka primjenjuju izravno, predmetna je zabrana stupila na snagu u Republici Hrvatskoj danom pristupanja EU-u.

Navedena zabrana se odnosila na sve nove medicinske proizvode, ali i na one koji su se u tom trenutku nalazili u distribucijskom lancu (veleprodajama, ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama). Zabrana se nije odnosila na proizvode koji su već u uporabi”.

U izjavi su dodali i kako predmetnim zakonodavstvom proizvodi sa živom nisu proglašeni štetnim niti opasnim za zdravlje korisnika nego je namjera smanjiti prisutnost žive u okolišu te da su svi povučeni proizvodi stavljeni u karantenu i zbrinuti sukladno važećim zakonskim propisima. To znači da se ne morate riješiti živinog toplomjera ako ga još posjedujete, osim ako to baš želite. 

Gdje baciti živin toplomjer?

Kako se ipak radi o iznimno otrovnom spoju jednom kada se izlije iz toplomjera, živu ne bismo trebali baciti u obični otpad ili u prirodu. Ako je toplomjer čitav, možete ga odnijeti u najbližu ljekarnu kako bi ga oni zbrinuli na pravilan način, stoji na stranicama Čistoće. Također ga možete odnijeti i u reciklažno dvorište. 
 

Možda te zanima... Prirodni načini skidanja povišene temperature Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.