Zdravlje Prirodno liječenje 03. veljače 2019.

Prirodni načini skidanja povišene temperature

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Visoka temperatura je način na koji tijelo govori da nešto nije u redu. Temperatura raste jer se tijelo pokušava boriti protiv virusa, bakterija ili neke druge tegobe. Povišena temperatura je ona više od 37 stupnjeva C.

Kod odraslih osoba ako je temperatura prešla 40 stupnjeva C treba se hitno javiti liječniku.

Voda - treba piti puno vode jer ona zamjenjuje izgubljenu vodu i pomaže u hlađenju organizma.

Tuširanje - ne treba se tuširati hladnom, nego mlakom vodom. Počni s vodom od 36 stupnjeva i lagano snižavaj temperaturu vode dok ne dođeš na jedva podnošljivu mlaku.

Možda te zanima... Hrana i napitci koji skraćuju trajanje viroze i prehlade Hrana

Sokovi - antioksidansi i vitamini koji se nalaze u voću i povrću jačaju imunitet i pomažu tijelu da se bori protiv vrućice. Šalica soka od marelice pomiješana sa žlicom meda uspješno snižava temperaturu. Ovaj sok treba piti rashlađen. Sok od cikle i jabuke također je odličan u snižavanju temperature. Pomaže i sok od grejpa. Razrijedi pola čaše soka od svježe iscijeđenog grejpa s istom količinom vode i ispij. Ako nemaš grejp možeš ga zamijeniti narančom.

Krumpir - oguli krumpir, nareži ga na kolutove i stavi u čarape tako da prekrivaju tabane. Poznato je da krumpir izvlači temperaturu iz tijela.

Mladi_Krumpir | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Oblozi - hladni oblozi pomažu kod povišene temperature. Nakon što se zagriju, odmah ih zamijeni novim hladnima.

Oblog od octa - u posudu ulij 500 ml vode i dodaj žlicu prirodnog jabučnog octa. Namoči mali ručnik ili mekano laneno ili pamučno platno, ocijedi ga i položi na stopala, ruke i čelo. Oblog ostavi na tijelu sve dok se ne ugrije na temperaturu tijela.

Svježi kupus - napravi obloge od listova svježeg kupusa i stavi ih na leđa i prsa. Miruj u ležećem položaju i temperatura će pasti.

Juha - svaka juha rashlađena do mlake temperature pomaže u skidanju temperature, a i hidratizira organizam. Za još bolji učinak, dodaj začin bosiljak i ubrzaj proces iscjeljenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Čili - osim što je ukusna, ljuta hrana pomaže i kod snižavanja temperature. Hrana koja sadrži čili ili kajensku papriku izaziva znojenje, koje je prirodan mehanizam hlađenja tijela.

Možda te zanima... 6 simptoma da ti je prehlada prešla u upalu sinusa Zdravlje

Masiranje rakijom - od alkohola možeš upotrijebiti neku od ljutih domaćih rakija te njome masirati pulsna mjesta na tijelu kao što su zglobovi, iznad dlanova, prijevoji na podlakticama i jamice iza koljena. Izmasiraj i površinu dlanova i stopala. Alkohol 'izvlači' temperaturu iz organizma.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      sofia11

      Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.