Zdravlje Zdravlje žena 29. listopada 2022.

Zašto su srčani i moždani udar češći ujutro?

Foto: shutterstock Moždani i srčani udar češći su ujutro
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vrijeme od 6:30 pa do 9-10 sati je period u kojem se najčešće događaju srčani i moždani udar. Znanstvenici su otkrili zbog čega rano ujutro postoji najveća opasnost od poremećaja dotoka krvi u srce ili mozak.

Ujutro je razina proteina koji povećava rizik od napada na samom vrhuncu. Riječ je o proteinu koji koči razgradnju krvnih ugrušaka - što je jedan od glavnih uzroka srčanog i moždanog udara. Ujedno, prije samog buđenja naglo rastu tjelesna temperatura i tlak, a viskoznost krvi je veća pa sav taj napor za oštećene krvne žile zna rezultirati napadom.

Američki tim iz Bolnice za žene Brigham u Bostonu i Oregon zdravstvenog i sveučilišnog centra su tijekom dva tjedna proveli ispitivanja na zdravim dobrovoljcima. Cilj istraživanje je bio procijeniti utječe li na jutarnji povećani rizik sam unutarnji (tjelesni) sat ili je riječ o tjelesnoj promjeni koja nastaje ustajanjem iz kreveta i pojačanom fizičkom aktivnosti.

Ivana Plechinger: što sam naučila nakon moždanog udara

Jutarnja visoka razina proteina ipak je vodeći krivac za moždani i srčani udar

Rezultati studije su pokazali kako tjelesni, odnosno unutarnji sat najviše pridonosi povećanju rizika od kardiovaskularnih zdravstvenih problema koji se javljaju u jutarnjim satima. 

"Naši rezultati pokazuju da cirkadijalni sustav, odnosno unutarnji sat tijela, pridonosi povećanju rizika od smanjenja protoka krvi, odnosno moždanog i srčanog udara",  rekao je autor studije dr. Frank Scheer, direktor Kronobiologije u bolnici za žene.

Koautor studije dr. Steven Shea, direktor zavod za medicinu rada i znanost u Oregonu dodao je: "Ljudski unutarnji sat uzrokuje jutarnju visoku razinu proteina PAI-1, neovisno o ponašanju ili određenim aktivnostima".

Istraživači napominju da su u studiju bile uključene zdrave osobe. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se provelo testiranje kako unutarnji sat utječe na ugrožene pojedince, kao što su pretile osobe, one s dijabetesom ili koje boluju od kardiovaskularnih bolesti.

Dijabetes ugrožava srce i krvne žile

Zašto su simptomi reumatske bolesti izraženiji rano ujutro?

Kada je riječ o temperaturi tijela, ona pri spavanju pada, a ljudi kojima je temperatura tijela pri spavanju niža spavaju dublje i bolji su spavači. Ujutro kod ustajanja, temperatura postupno raste te dolazi i do lučenja adrenalina koji pojačava budnost, što nas ujedno priprema za dnevne aktivnosti. Ujedno raste i razina kortizola, hormona koji je poznat i po tome da djeluje protiv upale. To donekle pojašnjava zašto su simptomi određene reumatske bolesti u rano jutro puno jači, a u kasnijem dijelu jutra stanje s ukočenim, bolnim zglobovima i refleksima se popravlja.

Uz ove biljke poboljšaj cirkulaciju i riješi se hladnih ruku i nogu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.