Zdravlje 18. travnja 2023.

Zašto se neki lijekovi moraju uzmati uz obrok, a drugi ne?

lijekovi tableta
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lijekovi se s razlogom uzimaju uz obrok, nakon obroka ili na prazan želudac te je zato važno pridržavati se uputa kako biste osigurali optimalan učinak.

Postoji više razloga zašto se lijekovi moraju uzimati u vrijeme obroka. NIH navodi kako se neki lijekovi uzimaju uz hranu da bi se smanjilo njihovo štetno djelovanje na probavu dok se neki uzimaju da bi ju olakšali. Navodimo šest razloga, a oni su:

Kako biste smanjili šansu mučnine i povraćanja

Određeni lijekovi mogu izazvati mučninu i povraćanje, a simptomi su češći ako se uzimaju na prazan želudac. Zato je lijekove poput alopurinola za liječenje gihta ili bromokriptina potrebno uzeti uz obrok. 

Kako biste smanjili iritaciju želuca

Lijekovi poput aspirina, nesteroidnih protuupalnih lijekova u koje se ubraja i ibuprofen te steroida mogu iritirati želudac, izazvati upalu ili čak čir na želucu. Ako ih uzimate uz obrok, takvo djelovanje se smanjuje, kao i šansa pojave iritacije.

Kako biste ublažili žgaravicu 

Lijekovi znani kao antacidi se koriste za ublažavanje žgaravice i sličnih problema sa želučanom kiselinom koji se javljaju za vrijeme i nakon obroka. Zato se takvi lijekovi moraju uzimati uz obrok ili neposredno nakon jela kako bi bili efektivni.

Kako se ne bi isprali iz usne šupljine

Kod bolesti i stanja usne šupljine koriste se lijekovi u obliku vodica za ispiranje usta ili gela koji se nanosi na rane ili zahvaćena područja. Takve lijekove potrebno je koristiti nakon obroka jer bi ih hrana mogla isprati dok prolazi kroz usta. 

sprej za usta lijek | Author: Pexels Foto: Pexels Neke oralne lijekove je potrebno uzeti odmah nakon jela.

Kako bi se osigurala valjana apsorpcija u krv

Lijekovi poput onih za HIV trebaju hranu u želucu i općenito probavnom sustavu kako bi se valjano apsorbirali. 

Kako bi tijelo lakše probavilo hranu

Više vrsta lijekova se mora uzimati uz obrok jer pomažu u samoj probavi hrane. Dobar primjer su lijekovi za dijabetes koji se uzimaju oralno i kontroliraju razinu glukoze u krvi te enzimski suplementi koje koriste osobe s kroničnim bolestima gušterače. 
 

Možda te zanima... 9 vrsta lijekova koji mogu uzrokovati žgaravicu Zdravlje

Lijekovi koji se uzimaju na prazan želudac

Preporučuje se da lijekove uzimate uz obrok, osim ako nije navedeno suprotno, navodi NHS. Određene lijekove je potrebno piti na prazan želudac jer bi hrana i piće mogli utjecati na njihovu apsorpciju i samim time smanjiti njihovo djelovanje. Osim što hrana i piće mogu smanjiti apsorpciju lijeka, mogu doći i u interakciju s lijekom. U tom slučaju količina aktivnih sastojaka lijeka u krvi može naglo pasti ili porasti do opasnih razina. 

Određene namirnice mogu neutralizirati djelovanje lijeka, a to su namirnice poput grejpa, soka od brusnice, hrane bogate vitaminom K kao što je lisnato povrće te hrana poput banana koja je bogata kalijem. Kako biste izbjegli potencijalne reakcije između hrane, pića i lijeka, dobro proučite upute za svaki lijek koji uzimate te se raspitajte o njemu kod liječnika ili ljekarnika. Lijekovi koji se uzimaju na prazan želudac se piju jedan sat prije obroka ili dva sata nakon. 
 

voda Možda te zanima... 5 stvari koje ne biste trebali raditi na prazan želudac Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.