Zdravlje 13. prosinca 2022.

9 vrsta lijekova koji mogu uzrokovati žgaravicu

Foto: Pexels Lijekovi i suplementi mogu izazvati žgaravicu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Određeni lijekovi i suplementi mogu uzrokovati žgaravicu opuštanjem sfinktera ili povećanjem proizvodnje želučane kiseline

Žgaravicu karakterizira tipično pečenje i bol u jednjaku koju uzrokuje želučana kiselina. Sfinkter koji se nalazi između jednjaka i želuca ima ulogu priječiti podizanje kiseline iz želuca u jednjak, no određena stanja te lijekovi mogu narušiti njegovu funkciju. Isto tako, žgaravicu može uzrokovati pojačano lučenje želučane kiseline, što je također nuspojava određenih lijekova, navodi health. Koji su to lijekovi i kako smanjiti šansu pojave žgaravice pročitajte u nastavku. 

Ibuprofen

Brojni lijekovi protiv bolova koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta sadrže djelatnu tvar ibuprofen. Iako je efektivan u otklanjanju bolova, ibuprofen može pojačati proizvodnju kiseline u želucu. Pokušajte zamijeniti lijekove na bazi ibuprofena drugim lijekovima protiv bolova ako primijetite da izazivaju žgaravicu. Najbolje da se o tome posavjetujete s liječnikom ili ljekarnikom. 

Lijekovi za jačanje kostiju

Postoji nekoliko skupina lijekova koji sprječavaju razgradnju kostiju ili jačaju kosti. Većina ih može kao nuspojavu stvoriti žgaravicu, posebno ako se radi o lijekovima koji se piju jednom dnevno ili tjedno. Smanjiti šansu za žgaravicu možete tako da lijekove ove vrste pijete na prazan želudac, odmah nakon buđenja. 

Lijekovi za krvni tlak

Beta blokatori i blokatori kalcijskih kanala su najčešći lijekovi koji se koriste za normalizaciju krvnog tlaka, a također mogu utjecati i na sfinkter koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Sfinkter se djelovanjem lijekova opušta što uzrokuje prodiranje želučane kiseline iz želuca u jednak i osjećaj žarenja. Postoji mnogo lijekova za kontrolu krvnog tlaka, a ako trenutni lijekovi izazivaju žgaravicu, savjetujte se s liječnikom kako bi pronašli novu terapiju koja vam odgovara. 

Aspirin

Aspirin se koristi za liječenje brojnih problema, od glavobolje do srčanih udara, ali dolazi s čestom nuspojavom. Korištenje aspirina pojačava proizvodnju želučane kiseline na što su posebno osjetljive osobe koje često imaju žgaravicu. Osim što utječe na želučanu kiselinu, aspirin smanjuje i stvaranje prostaglandina, spojeva koji štite probavni sustav. 

Tablete za spavanje i sedativi

Lijekovi za smirenje poput onih na bazi diazepama dizajnirani su kako bi smanjili anksioznost kod osobe i pomogli joj da se opusti, no pri tome opuštaju i sfinkter između jednjaka i želuca što za posljedicu ima žgaravicu. Tomu ne pomaže niti činjenica da je preporučeno leći nakon uzimanja takvih lijekova. Ležanje pogoršava žgaravicu jer gravitacija više ne sprječava podizanje kiseline do jednjaka. 

Triciklički antidepresivi

Radi se o nešto starijoj vrsti antidepresiva, no ponekad se koriste i danas. Mogu pridonijeti stvaranju žgaravice jer usporavaju pražnjenje želuca. Hrana u kombinaciji s želučanom kiselinom tada duže vremena stoji u želucu pa je i veća šansa da će izazvati žgaravicu. Novije vrste antidepresiva jednako su učinkovite, a nemaju neželjene nuspojave ovog tipa. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Suplementi željeza blaži su za želudac u tekućem obliku

Antibiotici

Antibiotici poput tetraciklina koji se koriste za liječenje čestih bakterijskih infekcija mogu izazvati žgaravicu. Ako često imate žgaravice i razvijete infekciju koju je potrebno liječiti antibioticima, svakako to spomenite liječniku jer će tada odabrati antibiotik koji je blaži za želudac.

Suplementi željeza

Željezo je neophodno za pravilno funkcioniranje organizma, no često ljudi ne unose dovoljno željeza hranom ili ga ne apsorbiraju dovoljno efektivno. Rješenje su tada suplementi u obliku tableta ili kapsula, no oni mogu izazivati žgaravicu. Istraživanje objavljeno 2013. pokazalo je da željezo nagriza sluz koja oblaže probavni trakt, ali samo ako se uzima u obliku tablete ili kapsule. Tekući pripravci sa željezom nisu imali isti učinak. Savjetujte se s liječnikom ako primijetite da se žgaravica javlja nakon uzimanja takvih suplemenata, a svakako nakon uzimanja lijeka ostanite u uspravnom položaju. 

Suplementi kalija

Ova vrsta suplemenata često se koristi za snižavanje visokog krvnog tlaka, ali može izazvati iritacije jednjaka. Neće svi koji uzimaju tablete kalija osjetiti ove posljedice, a dodatno možete smanjiti šanse pojave žgaravice ako suplemente uzimate s mnogo vode i poslije toga ne legnete. Ako i dalje osjetite žgaravicu, liječnik vam može prepisati suplemente s postepenim otpuštanjem kalija koji se razgrađuju u tankom crijevu, ne želucu. 
 

Shutterstock_300399497 Možda te zanima... 5 jednostavnih savjeta protiv žgaravice Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.