Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 02. travnja 2020.

Zaštitne maske: Jesu li ipak nužne zbog novih saznanja o koronavirusu?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Podaci s Islanda pokazuju da je 50 posto pozitivnih na testiranju na koronavirus bilo bez simptoma, a SAD procjenjuje da je do 25 posto nositelja toga virusa asimptomatsko, pa vodeći američki zdravstveni stručnjaci sada preispituju dosadašnje preporuke o nošenju zaštitnih maski, prenosi CNN, piše HINA.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu ne. Kina, Južna Koreja, Tajvan, Hong Kong i Češka kažu da. U nekim dijelovima Kine obavezno je nošenje maske kad su na javnom mjestu. Osobe koje su uhvaćene vani i ne nose masku zaustavlja policija i može im biti izrečena novčana kazna ili čak uhićenje. U Južnoj Koreji, Tajvanu i Hong Kongu zdravstvene vlasti savjetuju svima da nose masku u prisustvu drugih, posebno na mjestima koja su puna ljudi.

Međutim, u Sjedinjenim Državama kao i u Hrvatskoj smjernice glase: „Ako niste bolesni nije nužno nošenje maski za lice, osim ako ne njegujete nekoga tko je bolestan." CDC također ne taji da nema dovoljno maski i da ih treba ostaviti za oboljele te za osoblje u bolnicama.

 
 

U svjetlu novih saznanja o Covidu-19 i znanstvenik Gordan Lauc se na svom Facebook profilu osvrnuo na potrebu nošenja zaštitnih maski te je napisao: "Ovaj SARS-Cov-2 je jako zarazan jer se umnožava u grlu i nosu i prije pojave bilo kakvih simptoma. Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i slično - maska ne štiti vas, već s njom štitite ljude oko sebe jer možda širite virus a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su OK, nema potreba za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu."

Možda te zanima... Zašto je za zaštitu od koronavirusa važno ovlaživati zrak, objašnjava znanstvenik Zdravlje

Lauc je to napisao ponukan jučerašnjom objavom analize koju je proveo CDC o prijenosu COVID -19 u Singapuru. Lauc je ukratko iznio glavne spoznaje objavljene u članku "Presymptomatic Transmission of SARS - CoV - 2 - Singapore, January 23 - March 16, 2020". "Pacijent A5 je zaražen tako što je sjedio ona istom mjestu u crkvi, na kojem su prethodno sjedili pacijenti A1 i A2 koji u to vrijeme još nisu imali nikakve simptome. Pacijenti F2 i F3 su se zarazili tako što su sjedili red iza pacijenta F1 u crkvi. Također spominju primjer kada je osoba bez ikakvih simptoma na probi zbora zarazila 40 do 60 ljudi", navodi Lauc i preporučuje nošenje maski.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.