Zdravlje Zdravlje žena 08. ožujka 2018.

Voditeljici Wendy Williams otkrili gušavost: Što je to i treba li te brinuti?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Wendy Williams, voditeljici svjetski poznatog Wendy Williams Showa, nedavno su otrkili gušavost, autoimonu bolest koja utječe na tiroidnu žlijezdu i uzrokuje neugodne simptome duž cijelog organizma, prenosi Women's Health.

Zbog ove je bolesti morala uzeti stanku od tri tjedna kako bi se mogla odmoriti, priopćila je za medije. 

"Gušavost stvara pritisak na mišiće iza očnih jabučica", objašnjava Williams. Mislila je da su joj se ti simptomi počeli manifestirati zbog stresa kojeg je uzrokovao njezin posao te upisivanje njenog sina Kevina na faks, no kasnije je shvatila da se radi o ovom stanju

Tijekom svoje emisije otkrila je i kako pati od hipertireoze, pretjeranom radu tiroidne žlijezde što rezultira ubrzanim radom srca i metabolizmom. 

Zbog ovog se problema nedavno onesvijestila u svojoj emisiji za Noć vještica, no mislila je kako joj je samo bilo prevruće ispod masivnog kostima. 

Što je to gušavost?

Gušavost je poremećaj imunološkog sustava koji uzrokuje hiperprodukciju tiroidnih hormona, prema Klinici Mayo. Iz organizacije kažu kako postoji puno razloga koji mogu uzrokovati hipertireozu, ali gušavost je najčešći od njih

Od ove bolesti ne obolijeva previše ljudi, no nije ni tako rijetka u svijetu, a češće će se manifestirati kod žena.

Koji su njeni simptomi?

Simptomi ove bolesti su uglavnom anksioznost i nervoza, drhtanje ruku ili prstiju, osjetljivost na toplinu, neobjašnjivo gubljenje na kilaži, promjena u menstrualnom ciklusu, često pokretanje crijeva, ispupčene oči, umor, zadebljana, crvena koža na potkoljenicama ili ristu i preskakanja srca, kažu iz Klinike Mayo.

Nažalost, gušavost nije nešto što se može 'dobiti izliječiti', kaže doktorica Jennifer Wider. Ovo je kronično stanje, ali mi se simptomi mogu ublažiti. 

Sanja Možda te zanima... Sanja Jovanović iskreno o hipotireozi Zdravlje Možda te zanima... Kako naš odnos prema samima sebi utječe na štitnjaču? Riješi test Zdravlje

Kako si pomoći?

Svaka gušavost individualna je i liječenje ovisi o određenoj osobi te kako im se to stanje manifestira, kaže Wider.

Postoji više načina liječenja, ali sve započinje odmorom

Williams se našalila pa je rekla kako će se vratiti poslu nakon dva tjedna, jer kako kaže "Tko će mi plaćati račune? Ja nisam nasljednica. Jeste li ozbiljni? Ja sam radnička klasa."

Također, upozorila je kako bi sve žene trebale staviti svoje zdravlje na prvo mjesto: "Ovo što govorim je više ženama nego muškarcima, a to je da prestanete stavljati svakoga ispred sebe jer ako mi nismo dobro, neće ni  oni biti", poručila je. 

Dosje štitnjača: Ako se ne liječi pravilno, bolesna štitnjača može usporiti srce i bubrege!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.