Zdravlje Zdravlje žena 05. siječnja 2019.

Kako naš odnos prema samima sebi utječe na štitnjaču? Riješi test

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kritiziranje, bijes, nadmenost, arogancija, optuživanje, kukanje, briga, natjecanje, izbjegavanje želja da se bude u pravu, otpor. Sve je to povezano s egom. Ego je stanje vlastite energije (misli, duha, emocija i tijela) u kojoj se osjećamo kao u vlastitoj koži jer točno znamo što želimo i hoćemo i to radimo i u tome uživamo.

Uživanje je najbolji znak da smo još uvijek ljudi. Kako su onda gore navedena stanja povezana s egom? I zašto nam svi govore “smanji ego”? Da bi mogli “lakše” živjeti s nama! Okolina nas nikad ne podržava niti će nas ikada podržavati (okolina, ne pojedinci) da radimo ono što mi želimo, jer na taj način uvijek zakidamo okolinu. Kako ? Trošimo našu energiju na ispunjavanje naših želja, a ne njihovih.

I što su onda osobine nabrojane na početku članka? To su osobine oslabljenog ega, osobine osobe izgubljene u udovoljavanju drugima. A ipak ove osobine još su jedini znak bijednog opiranja željama drugih, no bez dovoljno snage da se stane na svoj put.

Kakve to veze ima sa zdravljem štitnjače?

Ego je energija, naše iskrene želje su energija. Štitnjača odražava kvalitetu i snagu te energije. Ako suprimiramo naše želje da bi ugodili okolini, pada nam ego, pada nam energija, postajemo nedefinirana masa. Jedan od najvažnijih pokazatelja energije štitnjače je tjelesna temperatura koja se često zanemaruje kao dijagnostička metoda i izravan je pokazatelj rada štitnjače. Bolesna štitnjača ima nisku energiju, a osoba nema energije. To se manifestira kroničnim umorom. Ne znaš da li patiš od kroničnog ili proljetnog umora?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Spadaju li bolesti štitnjače u psihosomatske bolesti?

Većina bolesti spada u psihosomatske bolesti. Naše tijelo odražava ono što se dešava u nama. Ako mi nismo u stanju preuzeti odgovornost za odluke za svoj život, onda nam tijelo pokazuje da smo na krivom putu.

Treba vježbati odgovornost da se preuzmu odluke i izbori za svoj život. Zašto je ovo važno? Zato što je ovo produktivan način razmišljanja koji može dovesti do pozitivne promjene.

To je način koji možete usvojiti, koji je primjenjiv. Optužbe na račun ideje da imamo prevelik ego i da smo nadmeni, da se previše natječemo, da kritiziramo, da izbjegavamo...samo su negativne sprege koje čine da se osjećamo još gore i postanemo još gori (sebi i drugima).

Možda te zanima... Osam temeljnih razloga zbog kojih tvoja štitnjača radi nepravilno Zdravlje

Možda te zanima... Dr. Škaro objašnjava kako radi štitnjača i zašto dolazi do bolesti Zdravlje

Test

Zabilježi broj potvrdnih odgovora (svaki potvrdan odgovor nosi jedan bod) i provjeri koliko tvoj odnos prema samoj sebi utječi na štitnjaču.

 • Svako jutro kad se probudim, svjesna sam svojih prioriteta koji su ispred tuđih želja.
 • Kroz cijeli dan svjesna sam “mojih vrijednosti” koje me vode u svim aktivnostima (vrijednosti su obitelj, karijera, mir u duši).
 • Imam svoj san, i blizu sam toga da ga ostvarim.
 • Imam svoj san i ostvarujem ga.
 • Nemam ni jednu psihosomatsku bolest (hipotireoza, gastritis, migrena...).
 • Skoro nikad nemam grižnju savjesti.
 • Uvijek kažem svoje mišljenje.
 • Uvijek reagiram.
 • Moja jutarnja temperatura je iznad 36,5 C.
 • Moje samopouzdanje je moj najbolji prijatelj, uvijek uz mene.

Odgovori:

 • 10 – zdrava si, puna energije, na dobrom putu ostvarenja svojih želja i osjećaja ispunjenosti.
 • 9-7 – malo si poljuljana u svojim željama, vjerojatno su ti izazvali osjećaj krivnje. No, još uvijek ideš prema cilju, ali sa sve manje zadovoljstva na tom putu.
 • 7- 5 – na opasnoj si granici da ispunjavanje svojih želje zamijeniš ispunjavanjem tuđih želja, i da tvoji snovi postanu mulj u kojem ćeš se utopiti.
 • Ispod 5vjerojatno već imaš simptome nekih psihosomatskih bolesti, koncentrirana si na lijekove, prehranu, ali još nisi shvatila da trebaš promjenu u sebi.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.