Zdravlje 06. svibnja 2016.

Otkrivamo vježbe za zdravo srce

Vjezbe-Srce
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U užurbanoj svakodnevici i obiteljskom životu trebala bi pronaći vrijeme za vježbanje. Uz uravnoteženu prehranu koja sadrži puno ribe, povrća i voća te dodatke prehrani u obliku omega-3 masnih kiselina i fizičku aktivnost tvoje srce i kardiovaskularni sustav bit će zdravi i spremni za sve obveze.

Prije odabira vrste treninga obrati pažnju na vlastite želje, stil života i na stupanj tjelesne spremnosti. Provjeri zdravstveno stanje i razgovaraj s osobnim liječnikom jer neke vrste treninga treba prilagoditi uz određena zdravstvena stanja. Uz pravilan odabir vježbanja bitno je odrediti vrijeme koje ćeš odvojiti i uklopiti ga bez velikog napora u svoju svakodnevicu.

Vježbanje od tri puta na tjedan smanjuje rizik od bolesti srca

Studija američkog Zavoda za zdravlje i zdravstvene usluge pokazala je kako vježbanje od tri puta po 30 minuta na tjedan smanjuje rizik od bolesti srca, bez obzira na dob, spol i rasu. Tim se tempom vježbanja smanjuje i rizik od depresije, pretilosti te dijabetesa tipa 2. Za početnike se preporučuje da vježbaju jedanput ili dvaput na tjedan a zatim polako povećavaju broj ponavljanja vježbi u tjednu.

Kardiovaskularni sustav najviše blagodati ima od aerobnog vježbanja poput plivanja, brze šetnje, trčanja, vožnje bicikla ili intervalnog treninga u kojem se izmjenjuju lakše i teže vježbe poput kružnog treninga. Ako godinama nisi fizički aktivna trening hodanja može biti novi početak. Trčanje je odlično ako želiš veće izazove. Trebaš početi laganijim tempom uz obavezno istezanje. Danas su popularne škole trčanja u kojima možeš naučiti trčati uz profesionalno vodstvo. 

Ostavi auto kod kuće i vozi bicikl

Vožnja biciklom spada u vježbanje ali se odlično može uklopiti u svakodnevicu, ostavi auto kod kuće i vozi bicikl, tvoje srce bit će zdravije. Planinarenje kao aktivnost odlična je ako voliš biti u prirodi i u društvu. Hodanje jača mišiće čitavog tijela te pospješuje pokretljivost zglobova. Pozitivno djeluje na rad srca i krvotoka te pospješuje transport i opskrbljenost krvi kisikom.

Postoji još bezbroj načina vježbanja koje možeš prilagoditi u svoj svakodnevni život. Ako voliš kombinaciju vježbanja i meditacije, joga je dobar izbor. Vježbanjem joge regulira se razina krvnog tlaka zbog čega će krv lakše cirkulirati kroz tijelo a time će opterećenje za srce biti manje. Postoje razne vrste joge poput hatha, kundalini i druge, bitno je odabrati najbolje za sebe.

Saznaj kako možeš vježbati jogu kod kuće uz online tečaj!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.