Zdravlje 29. rujna 2015.

Top 5 vitamina i minerala za srce

Src-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pravilna i uravnotežena prehrana ključna je za zdravlje srca. Osim prehranom, redovitom tjelovježbom možemo znatno utjecati na cijeli organizam i samim time na kardiovaskularni sustav. Bolesti koje su indikator oboljenja srca su debljina, dijabetes, povećani kolesterol i visok krvni tlak

Magnezij i folna kiselina

Nutricionistica dipl. ing. Nataša Šoštarić navodi kako je magnezij jedan od važnih minerala koji djeluje regulatorno na višak kalcija u organizmu koji se povezuje sa grčenjem srčanog mišića, točnije srčanim udarom. "Dobar izvor magnezija je zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice i orašasti plodovi. Osim magnezija, folna kiselina, vitamin B12 i B6 metabolički djeluju na smanjenje razine homocisteina u krvi koji je jedan od znakova povećanog rizika od srčanog oboljenja. Špinat, jagode, naranča i brokula dobar su izvor folne kiseline, vitamin B6 nalazi se u jetri i bananama dok B12 možemo pronaći u mesu, jajima, siru i mliječnim proizvodima", objasnila je nutricionistica.

Kao još jedan važan vitamin za zdravlje srca, nutricionistica navodi niacin koji pomaže povećanju ‘dobrog’ kolesterola u krvi odgovornom za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Nalazi se u mesu peradi, jajima, ribi, orašastim plodovima i mliječnim proizvodima. "Kalij također pomaže zdravlju srca jer direktno sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, a možemo ga pronaći gotovo u svom voću i povrću koje također sadrži dijetalna vlakna. Vlakna povezujemo sa smanjenjem kolesterola u krvi", rekla je nutricionistica i dodala kako su za zdravlje srca važni i vitamini E i C. Oni su snažni antioksidansi koji čiste naše tijelo od nakupljenih toksina i snižavaju kolesterol. Nalaze se u voću i povrću. 

Koenzim Q10

Za zdravo srce nutricionistica preporučuje i konzumaciju omega masnih kiselina koje su odgovorne za snižavanje razine ‘lošeg’ kolesterola i znatno pridonose zdravlju srca. Izvori su riblje ulje, ulje račića krila i ulje jetre bakalara. Koenzim Q10 je tvar slična vitaminima koja je čak snažniji antioksidans od vitamina. Jača srčani mišić i regulira visoki tlak, a najveće količine ovog koenzima mogu se pronaći u skuši, lososu i srdeli.

"Suplementacija se preporučuje u slučajevima kada ne možemo prehranom osigurati dovoljne količine mikronutrijenata. U tom slučaju dobar izbor su pripravci multivitamina i minerala koji zastupljuju sve potrebne minerale i vitamine za pravilno funkcioniranje organizma", objašnjava nutricionistica i napominje kako je važno zapamtiti da je apsorpcija mikronutrijenata iz takvih izvora znatno manja nego iz prirodnih izvora, točnije hrane.

Top 5 vitamina i minerala za srce

  • Koenzim Q10 - pozitivno utječe na poremećaje srčanog ritma, jača oslabljeni srčani mišić, smanjuje rizik od razvoja i posljedica angine pektoris i srčanog udara
  • Kalij – regulira krvni tlak i otkucaje srca, kontrolira električne aktivnosti u srcu
  • Niacin – povećava ‘dobri’ kolesterol u krvi, snižava krvni tlak, opušta krvne žile 
  • Vitamin E – snažan antioksidans koji čisti tijelo od toksina, štiti srčani mišić od oštećenja, smanjuje začepljenje krvnih žila oko srca
  • Magnezij – smanjuje rizik od srčanog udara, stabilizira srčani ritam, pomaže bržem oporavku od srčanog udara

Doznaj koliko je staro tvoje srce.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.