Zdravlje Simptomi i pomoć 09. travnja 2018.

Nervozna crijeva: Olimpijci iskreno o ovom problemu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Adam Rippon, olimpijski klizač priznao je kako prije nastupa svakih sat vremena mora na veliku nuždu zbog nervoze. "To je križ koji moram nositi", priznao je na svom Instagram profilu. Ovo je sasvim normalno i događa se svakome, ne samo Olimpijcima.

Rudolph Bedford, gastroenterolog sa Providence Saint John’s zdravstvenog centra u Santa Monici u Kaliforniji objašnjava za portal Self kako je ovo "vrlo uobičajena reakcija na stres"

Iako su tvoj mozak i trbuh poprilično udaljeni jedan od drugoga, oni su povezani živčanim komunikacijskim sistemom koji šalje signale od jednog do drugog. 

 

Mood 💆🏼‍♂️

A post shared by Adam Rippon (@adaripp) on

Tvoj probavni trakt ima vlastiti "mozak", autonomni živčani sustav, koji se sastoji od dva tanka sloja u kojem ima više od 100 milijuna živčanih stanica koje se protežu od tvog probavnog trakta sve od jednjaka do rektuma. Pomaže kod probavnih funkcija, a znanstvenici su počeli primjećivati i da ima veze s tvojim raspoloženjem.

Što znači da ako si pod stresom i tvoja probava ne funkcionira pravilno, to znači da također možeš biti i lošijeg raspoloženja od uobičajenog. 

Možda te zanima... 8 stvari koje bi svakako trebala znati kod odlaska na veliku nuždu Zdravlje Možda te zanima... Što se događa u tijelu kada odgađaš obaviti veliku nuždu? Zdravlje

Iz Klinike Mayo kažu kako neka stanja koja zahvaćaju debelo crijevo sa simptomima poput grčeva, bolova u abdomenu, nadutosti, plinova, proljeva i/ili konstipacije mogu se pojačati uslijed stresa.  Stres također može pogoršati upalu u probavnom traktu kod ljudi s upalnim bolestima crijeva poput Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa

Pored stresa, kofein i masna hrana također mogu izazvati slične simptome pa ako već imaš problema s probavom, ono što jedeš je od još većeg značaja kada se boriš sa živcima. 

Ako je ovo nešto što ti se tek počelo događati, možda bi trebala posjetiti liječnika kako bi utvrdio uzrok ovih simptoma. No to može samo biti i način na koji tvoje tijelo funkcionira pa čak i ako nisi u nekom natjecateljskom sportu, a stresne su situacije dio tvog života.

Neki od načina nošenja s njima su meditacija, joga, pa čak i psihološka pomoć

8 stvari koje bi svakako trebala znati kod odlaska na veliku nuždu

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      glenda_l.

      Zarađivao sam od $ 25,000 do $ 300,000 mjesečno k0ji rade kod kuće na računalu kod kuće. Radim ovo 6 mjeseci, a prošli mjesec sam zaradio prvu peterostranu plaću ikada! Posjetiti...........>>>>> Jobnet70.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.