Često ignoriranje ove tjelesne potrebe može uzrokovati konstipaciju odnosno zatvor stolice. A što sve može uzrokovati zadržavanje stolice objasnio je dr. Niket Sonpal iz New Yorka. Kada se dio stolice nalazi u rektumu, to je jasan signal kojim tijelo poručuje: "Hej čovječe, hitno nađi kupaonici i obavi to što moraš", kaže Sonpal. Raspored i učestalost odlazaka na WC razlikuje se od osobe do osobe, kod nekih sretnika je to odmah nakon što popiju jutarnju šalicu kave, budući da kofein može djelovati stimulativno, dok je kod  drugih znatno kompliciranije.

Nakon dva sata...

"Zaista je teško zadržati stolicu jer treba dobro stegnuti sfinktere. U prvih nekoliko sati možeš osjetiti pritisak u području abdomena. Neki ljudi taj osjećaj opisuju kao abdominalne grčeve", tumači Sonpal.

Nadutost1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Dnevni okidači stresa poput toksina, nepravilne prehrane, nedovoljnog spavanja i negativnog stava prema poslu ili osobama nam stoje na putu u postizanju ravnoteže i bacaju nas u toksični vrtlog

Nakon šest sati...

Mnogi izgube nagon za odlaskom na WC, ali to ne znači da je stolica nekim čudom nestala. Ona je i dalje u tijelu, ali već je nastupila konstipacija, kaže liječnik.