Zdravlje 30. travnja 2014.

Važnost vode u procesu detoksikacije

Jana-Uspr
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Današnji užurbani način života te manjak vremena za brigu o vlastitom zdravlju opterećuju naš organizam, a to se manifestira na razne načine. Tijelo nam šalje signale kao što su višak kilograma, usporen metabolizam ili psihofizički umor. Osim navedenih signala, u ljudskom se tijelu nakupljaju i toksini, što znači da mu je potrebno čišćenje

Dovoljan unos vode

Preporučeni unos vode za odrasle osobe sjedilačkog načina života je 1,5L do 3L dnevno*. Također, preporučeni dnevni unos ovisi o podneblju, spolu, starosnoj dobi, prehrani, fizičkoj aktivnosti, tjelesnoj masi, fiziološkom stanju i brojnim drugim faktorima, a populacija koja je podložnija dehidraciji su starije osobe i djeca.

Svi organi trebaju vodu kako bi normalno funkcionirali, a kako mozak čini više od 80 posto vode, nedovoljna hidratacija potpomaže lučenje hormona stresa. Voda ne može zamijeniti redovnu tjelovježbu i boravak na svježem zraku, no može ublažiti posljedice koje današnji način života ostavlja na tijelo i, uz pravilne prehrambene navike, pridonijeti čišćenju organizma od toksina.

Zbog svojih karakteristika, prirodna mineralna voda Jana savršeno se uklapa u plan detoksikacije jer osigurava potrebnu tekućinu za eliminaciju toksina iz organizma, a njen idealan omjer minerala kalcija i magnezija te niski sadržaj natrija, dodatni su razlozi zašto je upravo Jana prvi izbor za naš organizam.

Savjeti za uspješnu detoksikaciju:

  • Prakticiranje detoksikacije više puta godišnje ne samo da je preporučljivo, već je postalo i nužno.
  • Detoksikacija je dobra za fizičko i za mentalno zdravlje jer smanjuje tjeskobu i posljedice prekomjernog stresa.
  • Izbjegavaj masno meso, slastice, rafinirane namirnice te hranu koja sadrži prehrambene aditive i konzervanse.
  • Neka temelj tvoje prehrane budu voće i povrće te daj prednost proteinskoj hrani.
  • Za vrijeme detoksikacijskog procesa treba izbjegavati visokokalorične i zašećerene napitke, a preporučljivo je piti prirodnu mineralnu vodu i nezašećerene čajeve.
  • Voda može očistiti naše tijelo jedino ako svakog dana pijemo količine dovoljne za održavanje krvi i tkiva dovoljno hidratiziranima.
  • Važno je zapamtiti kako je kod ispijanja vode u svrhu detoksikacije, kao i za svakodnevnu potrošnju, količina jednako važna kao i kvaliteta.

*sukladno preporuci EFSA-e (European Food Safety Authority)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.