Zdravlje Simptomi i pomoć 05. listopada 2022.

Folna kiselina smanjuje šansu za pokušaj samoubojstava i samoozljeđivanja za 44 posto

Foto: shutterstock Folna kiselina, poznata i kao vitamin B9, mogla bi spasiti desetke tisuća ljudi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici sa Sveučilišta Chicago otkrili su da uzimanje suplemenata folne kiseline smanjuje šansu pokušaja samoubojstva za 44 posto

Samoubojstvo je postalo velik problem modernih zemalja, a u Americi čak jedan od vodećih uzroka smrti. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, broj samoubojstava u Hrvatskoj smanjuje se od 80-ih godina prošlog stoljeća, ali i dalje odnosi prevelik broj žrtava svake godine. Novo istraživanje Sveučilišta Chicago otkriva da jedan vrlo pristupačan suplement može značajno smanjiti tu brojku. 

Istraživanje objavljeno krajem rujna u JAMA Psychiatry časopisu iskoristilo je podatke preko 866 tisuća ispitanika kako bi pronašli vezu između broja samoubojstava i korištenja folne kiseline kao dodatka prehrani kroz period od dvije godine. Rezultati pokazuju kako osobe koje koriste folnu kiselinu u obliku suplementa imaju 44 posto manju šansu pokušaja samoubojstva ili samoozljeđivanja. 

Profesor biostatistike doktor Robert Gibbons koji predaje na istom sveučilištu nada se kako će ovo otkriće doprinijeti smanjenju broja samoubojstava, pogotovo zato što se radi o suplementu koji je lako nabaviti i nije skupocjen. "Nema mnogo nuspojava koje izaziva, nije skup i možemo ga nabaviti bez recepta", rekao je Gibbons za Neuroscience News i dodao kako bi folna kiselina, poznata i kao vitamin B9, mogla spasiti desetke tisuća ljudi. 

Gibbons je ideju za istraživanje pronašao u prijašnjem istraživanju gdje je proučavao vezu između broja pokušaja samoubojstava i 922 vrste lijekova koji se prepisuju na liječnički recept. Među njima najkorisniji su, očekivano, lijekovi protiv anksioznosti, antidepresivi i antipsihotici. Problem kod ovakvih istraživanja na velikom broju lijekova i ispitanika je što često osobe uzimaju više od jednog lijeka, a oni međusobno mogu producirati potpuno drugačiji učinak. Također se mogu javiti i slučajna podudaranja u trendovima. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Također su otkrili i da što duže uzimamo folnu kiselinu u obliku suplementa, to je rizik samoubojstva manji

Ipak, u slučaju folne kiseline, Gibbons i njegov tim uspjeli su dobiti relevantnije podatke. I sami su prvo mislili da se u velikom broju radi o trudnicama jer je folna kiselina čest suplement za održavanje zdravije trudnoće, a broj samoubojstava među trudnicama je iznimno malen. Zato su ograničili istraživanje samo na muškarce, a rezultat je bio isti. Dodali su i cijeli niz parametara kao što su dob, dijagnoza mentalnog zdravlja ili uzimanje drugih lijekova za stabilizaciju raspoloženja, no rezultati su uvijek bili isti. 

Još jedna pretpostavka koju su pobili je da ljudi koji općenito uzimaju dodatke prehrani brinu o svom tijelu i nisu u riziku samoubojstva. Drugi vitamini i minerali nisu pokazali slične rezultate, ponovo se istaknula samo folna kiselina. Također su otkrili i da što duže uzimamo folnu kiselinu u obliku suplementa, to je rizik samoubojstva manji. 
 

Možda te zanima... 7 načina kako unijeti dovoljno folne kiseline u organizam bez dodataka prehrani Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.