Zdravlje 11. travnja 2023.

Bol u koljenu: Zašto je s liječenjem važno početi odmah i što pomaže

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trošenje hrskavice u zglobovima može dovesti do osteoartritisa, bolnog stanja koje smanjuje pokretljivost. Što je osteoartritis, zašto zahvaća većinom žene, koje životne navike ga pogoršavaju te kako ublažiti bol i spriječiti napredak bolesti pročitajte u nastavku.

Bolesti koje utječu na pokretljivost česte su kod osoba starijih od 50 godina, a čak polovica osoba starijih od 55 godina pati od osteoartritisa, bolesti koja dramatično smanjuje pokretljivost, kvalitetu života i produktivnost u starijoj dobi. S godinama se stanje pogoršava, a nekada nije postojala terapijska metoda osim analgetika. Napretkom medicine pojavile su se nove terapijske metode poput kristaličnog glukozaminsulfata te je liječenje osteoartritisa koljena značajno unaprijeđeno.

Što je osteoartritis i kako ga prepoznati?

Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja se javlja kada se hrskavica koja oblaže zglobove postupno troši. Trošenje hrskavice uzrokuje bol, ukočenost i smanjenu funkciju zglobova, a osteoartritis može utjecati na bilo koji zglob, ali najčešće se javlja u zglobovima koljena, kukova, kralježnice i ruku, navodi Mayo Clinic. Može biti uzrokovan nizom faktora, uključujući genetiku, starenje, pretilost, ozljede zglobova i druga stanja koja utječu na zglobove. Osteoartritis može dovesti do invaliditeta i trajne onesposobljenosti u starijoj životnoj dobi pa ga je važno prepoznati na vrijeme.

Simptomi osteoartritisa uključuju bol u zglobu tijekom kretanja ili opterećenja, ukočenost zgloba, smanjenu pokretljivost, grčeve mišića oko zgloba i ponekad oticanje zglobova. U zglobu se mogu javiti i zvučne senzacije nalik škripanju. Još neki simptomi specifični za osteoartritis su zakočenost zgloba ujutro nakon buđenja i bol kod silaska niz stepenice.

Žene obolijevaju češće nego muškarci

Točni uzroci zašto žene češće obolijevaju od osteoartritisa od muškaraca još uvijek nisu potpuno jasni, međutim postoji nekoliko faktora koji se smatraju važnim čimbenicima u tom pogledu:

  • Hormonski faktori - Razlike u razinama hormona estrogena mogu igrati ulogu u tome zašto žene češće obolijevaju od osteoartritisa. Istraživanje je pokazalo da se estrogen smatra zaštitnim hormonom za zdravlje zglobova jer može pomoći u održavanju zdravlja hrskavice pa prirodno opadanje razine s godinama utječe na brže trošenje.
  • Genetika - Nasljedni faktori također mogu igrati ulogu u razvoju osteoartritisa, a istraživanja pokazuju da genetski faktori mogu utjecati na veću osjetljivost žena na razvoj osteoartritisa.
  • Fizička aktivnost - Žene su u prosjeku manje fizički aktivne od muškaraca što može dovesti do povećanog rizika od razvoja osteoartritisa. Manje kretanja može dovesti do slabljenja mišića, što opterećuje zglobove i dovodi do trošenja hrskavice.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Životne navike koje pogoršavaju stanje

Iako se trošenje hrskavica u zglobovima događa spontano kroz život, postoje određene životne navike koje mogu pogoršati osteoartritis i doprinijeti povećanju boli i upale u zglobovima. Nedostatak tjelesne aktivnosti može uzrokovati slabljenje mišića i smanjiti fleksibilnost zglobova što kao rezultat može pogoršati simptome osteoartritisa. Manjak fizičke aktivnosti također može dovesti do gomilanja kilograma, a dokazano je brojim istraživanjima da prekomjerna tjelesna težina može znatno povećati opterećenje zglobova i dovesti do daljnjeg oštećenja hrskavice te povećati rizik od komplikacija osteoartritisa. Upravo je pretilost vodeći čimbenik rizika.

Neuravnotežena prehrana koja se sastoji od previše obrađenih namirnica, jednostavnih šećera i zasićenih masti može povećati upalu u tijelu i pogoršati simptome osteoartritisa dok pušenje može pogoršati simptome jer smanjuje protok krvi u zglobovima. Pretjerana aktivnost ili pretjerano opterećenje na zglobovima, poput trčanja ili dizanja utega, može dovesti do oštećenja hrskavice i pogoršati simptome osteoartritisa, no istraživanje je pokazalo da fizička aktivnost i u velikim količinama ima znatno manji utjecaj na pojavu osteoartritisa nego sjedilački način života. 

Važno je usvojiti zdrave životne navike kako biste smanjili rizik od pogoršanja simptoma i poboljšali kvalitetu života. Zdravim životnim navikama poput kretanja, reguliranjem tjelesne težine i kontroliranje simptoma bolesti odličan su preduvjet za sretnu i ugodnu starost.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Među starijom populacijom vlada razmišljanje kako bol u zglobovima treba prihvatiti kao prirodnu posljedicu starenja, no to jednostavno nije točno. Mnogi bolesnici toleriraju bol jer se smatra da su bol i onesposobljenost neizbježne posljedice starenja pa zbog toga često pasivno čekaju konačnu ireverzibilnu fazu osteoartritisa, zamjenu bolesnog zgloba endoprotezom. 

Simptomi osteoartritisa mogu započeti nešto slabijeg intenziteta i zatim se s vremenom pojačavati. Otečenost, smanjena pokretljivost i škripanje svakako su znak da nešto nije u redu sa zglobovima. Važno je da osobe koje primijete ove simptome odmah potraže pomoć liječnika jer se simptomi osteoartritisa mogu uspješno liječiti u ranoj fazi bolesti. S liječenjem osteoartritisa iznimno je važno početi čim prije jer neliječena bolest dovodi do smanjene tjelesne aktivnosti i kondicije, bolova koji ometaju san, umora, depresije i opće onesposobljenosti, što su potvrdila i istraživanja

 | Author: shuterstock Foto: shuterstock

Što pomaže ublažiti bol?

Osim analgetika, dugo nije postojala niti jedna druga terapijska metoda za oboljele od osteoartritisa zbog čega oboljeli nisu svjesni da ne moraju bespomoćno čekati da se bolest pogorša, nego u ranoj fazi mogu utjecati na njen daljnji tijek. Europsko društvo za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa (ESCEO) 2016. godine je donijelo preporuke i smjernice za liječenje osteoartritisa. Kao prvi korak u liječenju osteoartritisa koljena preporučaju kontinuiranu primjenu lijekova poput kristaličnog glukozaminsulfata te povremenu primjenu paracetamola. Nove spoznaje o učinkovitosti i terapijskim mogućnostima u liječenju osteoartritisa postale su razlog za moguću nadopunu postojećih smjernica liječenja Hrvatskog reumatološkog društva iz 2011. i Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora iz 2016. godine.

Kliničke studije su dokazale da kristalični glukozaminsulfat suzbija bol snažnije od paracetamola te jednako dobro kao nesteroidni antireumatici, a istovremeno poboljšava i funkcionalnost zahvaćenog zgloba. Istraživanje je pokazalo da je kod bolesnika koji su u liječenju osteoatritisa koljena koristili kristalični glukozaminsulfat u periodu od najmanje 12 mjeseci značajno smanjena potreba za totalnom endoprotezom. U petogodišnjem praćenju, potreba za totalnom endoprotezom koljena smanjena je 57 posto. Važno je napomenuti da je, iako na tržištu postoje brojni pripravci koji sadrže glukozamin, jedino kristalični glukozaminsulfat registriran kao lijek s protuupalnim i antireumatskim djelovanjem

Kristalični glukozaminsulfat dostupan je bez recepta u svim ljekarnama pod nazivom Arthryl. Radi se o lijeku koji znanstveno dokazano djeluje na upalu i bol u osteoartritisom zahvaćenom koljenu te usporava progresiju bolesti. Aktivna tvar lijeka je kristalizirani glukozaminsulfat s jedinstvenom formulom koja mu omogućuje prodiranje duboko u zglob. Arthryl djeluje tako što povećava sintezu proteoglikana, građevne jedinice zglobne hrskavice te smanjuje upalu i oštećenje zglobne hrskavice. Klinička istraživanja pokazuju da Arthryl smanjuje bol, poboljšava pokretljivost zgloba i usporava progresiju osteoartritisa koljena. Preporuka stručnjaka u području liječenja degenerativnih bolesti mišićno-koštanog sustava je kontinuirana primjena kristaliziranog glukozaminsulfata visoke čistoće u dovoljnoj dozi (primjerice 1500 mg Arthryla dnevno), kroz najmanje šest mjeseci, dok se prvi rezultati osjećaju već nakon nekoliko tjedana.

PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROČITAJTE UPUTU O LIJEKU, A O RIZICIMA I NUSPOJAVAMA UPITAJTE SVOG LIJEČNIKA ILI LJEKARNIKA.

 | Author:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.