Zdravlje Zdravlje žena 29. rujna 2017.

Vaginalne infekcije u trudnoći: simptomi i liječenje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog hormonskih i imunoloških promjena u trudnoći vaginalne infekcije su češće i jako je bitno razlikovati normalni iscjedak od znakova infekcije. Pravilnim prepoznavanjem i liječenjem infekcija u trudnoći smanjuje se rizik od pobačaja i prijevremenih poroda.

Tijelo žene se tijekom trudnoće mijenja i obilniji vaginalni iscjedak je jedna od tih promjena. Ukoliko je vaginalni iscjedak bijel ili proziran i nema mirisa, najvjerojatnije je znak zdrave rodnice. Zbog hormonskih i imunoloških promjena u trudnoći vaginalne infekcije su češće i jako je bitno razlikovati normalni iscjedak od znakova infekcije. Pravilnim prepoznavanjem i liječenjem infekcija u trudnoći smanjuje se rizik od pobačaja i prijevremenih poroda.

Možda te zanima... 5 vrsta vaginalnih mirisa i na što mogu ukazivati Zdravlje

Bakterijska vaginoza

Najčešća infekcija tijekom trudnoće je bakterijska vaginoza. Uzrokovana je prekomjernim umnožavanjem Gardnerelle vaginalis, normalne stanovnice rodnice, a najvjerojatnije zbog hormonskih promjena u trudnoći. Dakle riječ je o poremećenoj vaginalnoj flori, više nego o infekciji, ali zahtijeva liječenje jer narušena flora je dobar preduvjet nastanku drugih infekcija koje mogu uzrokovati pobačaje i prijevremene porode. Karakterizira je miris vaginalnog iscjetka „po ribi“, svrbež lokalnog područja i peckanje pri mokrenju.

1 od 5 trudnica ima ovu infekciju. Liječenje ovisi o razdoblju trudnoće, a lijek izbora je metronidazol ili klindamicin u obliku vaginaleta ili tableta, osim u prvom tromjesečju trudnoće. Liječenje partnera u ovom slučaju nije obvezno. Za prevenciju ove infekcije preporučuje se održavanje higijene, pamučno donje rublje, presvlačenje mokrih kupaćih kostima i izbjegavanje dugih kupki.

Gljivične infekcije

Vaginalne gljivične infekcije se učestalije javljaju u trudnoći, a karakterizirane su istim simptomima kao i izvan trudnoće: svrbež, peckanje i bijeli sirasti iscjedak bez mirisa. Liječe se protugljivičnim vaginaletama u kombinaciji sa probioticima. Ove infekcije u pravilu ne ugrožavaju trudnoću niti plod, ali su sklone ponavljanju. Za prevenciju ove infekcije vrijede slični savjeti kao kod bakterijske vaginoze, uz dodatak: izbjegavanje ugljikohidrata i učestalije konzumiranje oralnih i vaginalnih probiotika.

Kupka1_1_1 Možda te zanima... Kupka koja pomaže kod vaginalnih gljivičnih infekcija Zdravlje

Ureaplasma

Ureaplasma urealyticum je parazitska bakterija i infekcija ovom bakterijom u trudnoći može dovesti do upale plodovih ovoja, prijevremenog prsnuća vodenjaka i prijevremenog poroda. Ukoliko se infekcija ne liječi može također prelaskom kroz posteljicu dovesti do upale pluća i moždanih ovojnica ploda.

Postoji podatak da 40 % inficiranih trudnica prenosi infekciju na plod. Najčešće je asimptomatska, a otkriva se obriskom grlića maternice. Liječi se antibioticima te je potrebno liječiti oba partnera. Najčešće se prenosi spolnim putem, ali infekcija ovom bakterijom se može steći i kontaktno (vlažnim ručnicima, saunama, bazenima, nečistim predmetima za intimnu upotrebu). Sigurni i zaštićeni odnosi te održavanje intimne higijene su načini prevencije infekcije ovom bakterijom.

Klamidija

Chlamydia trachomatis je bakterija koja se prenosi spolnim putem i najčešće je asimptomatska. Infekcija ovom bakterijom tijekom trudnoće i poroda može dovesti do infekcije ploda i njegovih ovojnica, te do prijevremenog prsnuća vodenjaka i prijevremenog poroda. Svako treće dijete inficirane majke će prolaskom kroz porođajni kanala dobiti konjunktivitis, a svako šesto upalu pluća. Ova bakterija se otkriva uzimanjem obriska grlića maternice, a liječi antibioticima. Potrebno je liječiti oba partnera.

Wc Možda te zanima... Istraživanja: Zašto je klamidija dobila nadimak "tihi ubojica"? Zdravlje

Genitalni herpes

Genitalni herpes ima 2 % trudnica. Češće se javlja u trudnoći zbog imunoloških promjena u organizmu trudnice. Uzrokovan je najčešće Herpes simplex virusom tip 2 (HSV 2) , rjeđe Herpes simplex virusom tip 1 (HSV 1). Prenosi se kontaktom, a plod se može inficirati tijekom trudnoće, tijekom poroda i nakon poroda. Klinička slika inficiranog djeteta varira od lokalnih simptoma (infekcija kože, oka i usta) do mentalne retardacije, epilepsije, upale središnjeg živčanog sustava ili cijelog organizma s trajnim posljedicama. Može se pojaviti po prvi put u trudnoći ili se ponavljati.

Ovaj virus se izolira iz kulture tkiva, a liječi se antivirusnim lijekom (najčešće aciklovir). Preporuke su, u slučaju akutne infekcije ili početnih simptoma tijekom poroda, dovršiti porod carskim rezom i to unutar 6 sati od prsnuća vodenjaka.

Pročitajte: Herpes zoster: Simptomi, uzroci nastanka, liječenje

HPV

Infekcija Humanim papiloma virusom (HPV) u trudnoći neće utjecati na zdravlje vašeg djeteta, a nisu zabilježeni ni slučaju prijenosa ovog virusa tijekom poroda. HPV je najčešći uzročnik raka grlića maternice i prenosi se spolnim odnosima. Ukoliko je infekcija prisutna, a nema kliničke manifestacije, može se otkriti PAPA testom koji bi trebao biti dio rutinskog prvog pregleda u trudnoći. Daljnji tretman HPV-a u trudnoći ovisi o rezultatima PAPA testa, ali se trudnice najčešće prate i liječenje odgađa nakon poroda, no svakako za ovakav postupak ne smije biti znakova invazije (prodora i širenja bolesti).

Kako ga izliječiti i cijeli tekst pročitajte na Klokanica.hr!

Možda te zanima... Posljedice neliječene infekcije HPV-om Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.