Zdravlje Simptomi i pomoć 29. prosinca 2016.

Posljedice neliječene infekcije HPV-om

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

HPV je tako čest da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene zaraze njime u jednom trenutku svog života. Skupinu humanih papilomavirusa (HPV) čini više od 100 tipova virusa, od kojih približno 40 može zaraziti anogenitalno područje u muškaraca i žena.

HPV se prenosi intimnim kontaktom kože o kožu nego je moguće zaraziti se vaginalnim, analnim ili oralnim spolnim odnosom s osobom koja je već zaražena tim virusom. Međutim, najčešće se prenosi tijekom vaginalnog ili analnog spolnog odnosa.  

U većine osoba zaraženih HPVom nikada se ne razviju simptomi ni zdravstvene tegobe. Većina HPV infekcija (90%) povlači se sama od sebe unutar dvije godine. Međutim, ponekad HPV infekcije ne prolaze i tada mogu uzrokovati određene vrste raka i druge bolesti.

Bolesti koje može uzrokovati infekcija HPV-om

  • rak vrata maternice, rodnice i stidnice u žena
  • rak penisa u muškaraca
  • rak anusa i stražnjeg dijela grla, uključujući rak korijena jezika i krajnika (koji se naziva orofaringealnim rakom) u žena i muškaraca
  • HPV može uzrokovati i genitalne bradavice u muškaraca i žena

Tipovi HPVa

Dvije su osnovne kategorije tipova HPVa, koje se naziva “niskorizičnima” i “visokorizičnima”, ovisno o tome dovode li kod zaražene osobe do rizika od razvoja raka.

Visokorizični tipovi HPVa 16 i 18:

  • uzrokuju približno 70% slučajeva raka vrata maternice u žena 
  • uzrokuju približno 78% slučajeva raka anusa u žena i muškaraca 3
  • uzrokuju približno 70% slučajeva raka rodnice i više od 40% slučajeva raka stidnice u žena

Niskorizični tipovi HPVa 6 i 11 pak uzrokuju približno 90% slučajeva genitalnih bradavica u žena i muškaraca.

Znakovi i simptomi bolesti

Većina osoba nema nikakvih znakova ni simptoma HPV infekcije i stoga nije ni svjesna svoje zaraze, kao ni činjenice da može prenijeti HPV na svoje spolne partnere. Kod malenog postotka osoba HPV infekcija može biti dugotrajna, što virusu omogućuje da uzrokuje stanične promjene koje mogu dovesti do nastanka genitalnih bradavica ili razvoja raka. 

U većini slučajeva HPV nestaje sam od sebe i ne uzrokuje nikakve zdravstvene tegobe. Međutim, kada HPV infekcija ne prolazi, može uzrokovati zdravstvene tegobe poput genitalnih bradavica i raka. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dijagnoza i liječenje infekcije HPVom

Postoje dvije probirne pretrage koje mogu pomoći dijagnosticirati infekciju HPV-om. Jedna od njih je i Papa test, kojim se traže promijenjene stanice (u kojima promjene uzrokuje HPV) u sluznici vrata maternice prije nego što se te stanice razviju u predstadij raka ili rak. Druga pretraga je test na HPV, a kojim se traži virus koji može uzrokovati takve stanične promjene. 

Nažalost, ne postoji liječenje za sam virus. Međutim, postoje terapije za zdravstvene tegobe koje HPV može uzrokovati. Kada je riječ o genitalnim bradavicama, one mogu nestati, mogu ostati nepromijenjene ili mogu rasti odnosno može se povećati njihov broj. Predstadij raka vrata maternice, isto kao i genitalne bradavice, može se liječiti. U žena koje redovito odlaze na Papa test i po potrebi se prate, tegobe se mogu prepoznati prije nego što se razvije rak vrata maternice. I u slučaju drugih oblika raka povezanih s HPV-om lakše je liječiti kada se bolest rano dijagnosticira

Prvencija bolesti uz edukaciju, redovite preglede i cijepljenje

Kada je riječ o poznavanju opasnosti i rizika od bolesti u slučaju zaraze HPV-om, mnogi građani, naročito mladi, još uvijek nisu dobvoljno informirani. Tako je jedan portal za mlade proveo anketu među 2.800 čitatelja kako bi se provjerilo njihovo znanje o HPV-u i spolno prenosivim bolestima. U anketi je postavljeno 14 pitanja, a prosječan broj točnih odgovora bio je 8,79. Riječ je o 62,79 posto uspješnosti, a obeshrabrujuć je i podatak da nitko nije uspio riješiti kviz sa 100 posto uspješnosti.

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske pokrenulo je nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice koji obuhvaća sve žene u Hrvatskoj u dobi od 25 do 64 godine. U sklopu ovog programa žene se poziva na preventivni ginekološki pregled koji uključuje Papa test svake tri godine. Cilj tog organiziranog probira je uključiti što više žena u rano otkrivanje raka vrata maternice, smanjiti učestalost invazivnog raka vrata maternice za 60% i smanjiti smrtnost zbog raka vrata maternice za 80%.

Hrvatska je postala sedma zemlja u svijetu koja je omogućila besplatno cijepljenje protiv HPV-a ne samo djevojčicama nego i dječacima radi zaštite od raka i genitalnih bradavica.  Do 2016. godine u Hrvatskoj je jedina pouzdana preventivna mjera bila dostupna samo ženama, a odsada i dječaci imaju priliku cijepiti se budući da nisu samo prijenosnici virusa, već i sami obolijevaju od različitih oblika karcinoma u sve većem broju. Ova vrsta cijepljenja je dio nacionalnog programa cijepljenja protiv HPVa kojem je cilj pridonijeti zaštiti od određenih bolesti povezanih s HPVom koje uzrokuje HPV tipa 6, 11, 16 i 18. Cijepljenje je smatra oblikom prevencije i mjerom smanjenje rizika od infekcije i razvoja karcinoma jer zaštita od HPV-a je prevencija raka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.