Zdravlje 14. siječnja 2022.

Utječe li covid na erekciju pa čak i duljinu penisa?

Oblik penisa
Foto: Thinkstock Jedan muškarac u 30-ima tvrdi da mu se zbog dugotrajnih posljedica covida smanjio penis za 3,8 cm
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada se COVID-19 pojavio početkom 2020. godine, znanstvenici su odmah počeli marljivo raditi na razumijevanju bolesti i njezinih kratkoročnih i dugoročnih učinaka na cjelokupno zdravlje.

Iako je potrebno još istražiti COVID-19, rana istraživanja pokazuju da će otprilike 30 % pacijenata s covidom nastaviti osjećati simptome nakon što se oporave. Može se također razviti i dugi COVID koji uključuju simptome poput umora, otežanog disanja, kašlja, bol u zglobovima i bol u prsima. Osim dugog COVID-a, istraživači još istražuju i druge načine na koje COVID-19 može dugoročno utjecati na pacijente, pa se tako istražuje i erektilna disfunkcija kod muškaraca.

Jedan muškarac u 30-ima tvrdi da mu se zbog dugotrajnih posljedica covida smanjio penis za 3,8 cm. Kaže kako je prije covida imao "natprosječnu" veličinu penisa prenosi Insider.com. Iako nije otkrio je li se cijepio, muškarac je rekao da su mu liječnici rekli da to može biti zbog vaskularnog oštećenja i da bi moglo biti trajno.

Možda te zanima... Muškarac s erektilnom disfunkcijom otkriva što bi volio da žene znaju Psiha i seks

Istraživanja o povezanosti COVID-a 19 i erektilne disfunkcije

Na početku same pandemije, u ožujku 2020., urološki kirurg Jim Holting objavio je rad u kojem je objasnio svoje istraživanje koje se odnosilo na vezu između COVID-a 19 i sjemene tekućine. Svojim istraživanjem je otkrio da se virus ne pojavljuje u sjemenu muškaraca. Iako istraživanje ne pokazuje da covid dugoročno utječe na testise ili spermu, važno je zapamtiti da određene bolesti mogu kratkoročno utjecati na njih prenosi Heathcare.utah.edu.

Manja studija objavljena u kolovozu 2021. pokazala je da su neki ljudi koji su patili od erektilne disfunkcije nakon infekcije covidom imali čestice virusa u svom penisu. Autori studije napisali su da je infekcija mogla ograničiti dotok krvi u penis.

Možda te zanima... Kako smo muž i ja "vratili život" u krevet unatoč erektilnoj disfunkciji Psiha i seks

Ipak jedno istraživanje Sveučilišta u Floridi objavljeno u studenom 2021. godine, našlo je povezanost covida i erektilne disfunkcije. Naime, muškarci koji su imali covid imaju tri puta veću šansu da će dobiti dijagnozu erektilne disfunkcije u odnosu na one koji nisu oboljeli od covida. Isto tako istraživanje daje nove dokaze da bi COVID-19 mogao utjecati na seksualnu funkciju. Istraživanje je pronašlo 146 pacijenata kojima je dijagnosticirana erektilna disfunkcija nakon zaraze covidom. Povezanost ostaje visoka kada se prilagodi brojnim drugim čimbenicima. Na primjer, povezanost s erektilnom disfunkcijom bila je 1,6 puta veća za muškarce s respiratornom bolesti, 1,8 puta veća za one koji su pretili, 1,9 puta viša u onih s cirkulacijskom ili kardiovaskularnom bolesti, 2,3 puta viša u onih s dijabetesom i 3,5 puta viša među pušačima.

Doktor Joseph Katz koji je predvodio istraživanje kaže da postoji veliki broj receptora na koji se veže koronavirus na penisu i testisima. “Virus se može vezati za ta područja. A istraživanja su pokazala da covid može smanjiti količinu proizvedenog testosterona. Pokazalo se da gubitak testosterona nekoga dovodi u opasnost od težeg ishoda od covida. A taj gubitak testosterona povećava šanse za erektilnu disfunkciju iako i drugi čimbenici mogu biti u igri," rekao je dr. Katz za Ufhealth.org.

Liječenje erektilne disfunkcije

Urolog Charles Weliver kaže da uređaji koji rastežu penis ili usisavaju penis mogu pomoći u povratku izgubljenog opsega i duljine jer potiču protok krvi prenosi Insider.com. Kod erektilne disfunkcije mogu pomoći i:

  • prehrana. Manje crvenog i prerađenog mesa te mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima i ribom može pomoći smanjiti šanse za razvoj erektilne disfunkcije.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock Mediteranska prehrana pokazala se učinkovitom za smanjenje rizika od erektilne disfunkcije

  • tjelesna aktivnost. Umjerena do intenzivna aerobna tjelovježba u trajanju od 40 minuta dnevno, četiri puta tjedno tijekom 6 mjeseci pomaže u smanjenju erektilne disfunkcije, a to može uključivati trčanje, brzo hodanje, plivanje.
  • smanjenje tjelesne težine. Erektilna disfunkcija češća je kod muškaraca koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, veći opseg struka ili su pretili.
  • smanjenje unosa alkohola. Erektilna disfunkcija povezana je sa prekomjernim konzumiranjem alkohola, dok su umjerene količine povezane sa smanjenim rizikom od pojave erektilne disfunkcije.
  • prestanak pušenja. Pušenje oštećuje krvne žile što može spriječiti prijenos krvi do penisa za erekciju. Isto tako smanjuje dostupnost dušikovog oksida koji je potreban za opuštanje mišića i povećanja protoka krvi što utječe na erekciju. Prestanak pušenja, posebno za muškarce mlađe od 50 može pomoći u smanjenju erektilne disfunkcije.
Thinkstockphotos-519388852 Možda te zanima... Biljne alternative umjesto viagre Hrana

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.