Hrana 25. travnja 2016.

Biljne alternative umjesto viagre

Thinkstockphotos-519388852
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Smanjenje seksualne moći s vremenom pogađa većinu muškaraca, osobito nakon 40. godine. No, problemi s erekcijom nisu novog datuma zbog čega tradicionalne medicine drevnih naroda poznaju brojne biljke koje su se koristile za jačanje libida ili problem impotencije. Danas su muškarcima široko dostupni pripravci s ekstraktima biljaka za koje se vjeruje da povećavaju seksualnu želju, potiču erekciju te istovremeno potpomažu zdravlje prostate

Osim što određene biljke imaju znanstveno dokazanu učinkovitost, ne nose sa sobom ozbiljnije nuspojave što ih čini vrlo popularnim odabirom među muškom populacijom pogođenom nekim oblikom erektilne disfunkcije. Izdvajamo top biljke za jačanje libida i potencije.

Azijski ginseng

Dvije su osnovne vrste ginsenga: Azijski ginseng (Panax ginseng) i Američki ginseng ((Panax quinquefolius). Valja ih dobro razlikovati jer unatoč sličnom sastavu nemaju isti učinak na organizam pa se tako stimulativan učinak pripisuje samo azijskom ginsengu. Kontinuirano uzimanje azijskog ginsenga poboljšava seksualnu funkciju u muškaraca, osobito u slučaju erektilne disfunkcije. Sam mehanizam djelovanja još nije jasan, no smatra se da aktivni sastojci ginsenga – ginsenozidi uzrokuju povećano otpuštanje dušičnog oksida koji širi krvne žile i omogućuje bolji protok krvi u penis.

Također, ginseng potiče vitalnost i izdržljivost organizma te se vjeruje da potiče libido u oba spola. Preporučena doza u slučaju erektilne disfunkcije iznosi 900 mg azijskog ginsenga 3 puta dnevno. Iako su nuspojave rijetke (najčešće je riječ o nesanici), savjetuje se kontinuirano uzimati maksimalno 3 mjeseca. Također, kod osoba s bolestima srca potrebno je konzultirati se s liječnikom prije posezanja za pripravkom koji sadrži azijski ginseng.

Maca

Maca (Lepidium meyenii ) je poznata kao "ginseng s Anda", a Inke i ostali domoroci peruanskih Andi hranili su se njenim korijenom više od 2.000 godina. Jeo se pečen, sušen, miješan s mlijekom ili kao sastavni dio brojnih drugih jela. Tradicionalno se vjerovalo da maca jača snagu, izdržljivost, libido i poboljšava plodnost. Danas se zna da sadrži značajne količine proteina, masti, vlakana i minerala, uključujući željezo koje značajno pridonosi njenoj nutritivnoj vrijednosti.

Djelovanje mace očituje se u povećanju tjelesne kondicije i izdržljivosti, a istraživanjima na životinjama i kliničkim studijama dokazan je njezin doprinos povećanju libida, povećanju volumena ejakulata i broju spermatozoida. Povoljna svojstva na potenciju maca duguje sadržaju važnih aminokiselina: fenilalanina, tirozina, histidina te osobito arginina važnog za spolnu aktivnost muškaraca budući da potiče nastajanje dušičnog oksida koji opušta i širi krvne žile. Preporučena doza iznosi 1500 do 3000 mg mace dnevno podijeljeno u 3 doze. Valja napomenuti da studije pokazuju da je doza od 1500 mg jednako učinkovita kao i ona od 3000 mg. Nuspojave nisu poznate, no vrijedi preporuka ne uzimanja visokih doza dulje od 3 mjeseca kontinuirano.

Pročitaj zašto ipak treba s oprezom uzimati tzv. superhranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.