Zdravlje 20. veljače 2017.

Kako menopauza i hormoni utječu na kožu i kosu?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S približavanjem menopauzi razine hormona opadaju, a zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do prorjeđivanja ili gubitka kose. Također, estrogen strogo stimulira stvaranje kolagena, koji je odgovoranza mekoću kože, tako da u menopauzi koža postaje suha.

Suhoća kože u menopauzi vodi do niza drugih problema s kožom

Zbog suhoće kože, ona će djelovati naborano i opušteno. Naime, zbog smanjenog broja stanica u epidermi gornji slojevi kože postaju tanji i osim suhoće kože moguća je veća podložnost nastanku hiperpigmentacijskih mrlja. Derma smanjeno opskrbljuje epidermu hranjivim tvarima jer veze između njih slabe, a posljedica je gubitak čvrstoće kože. Također se nastavlja proces smanjenja donjeg sloja masnog tkiva što dovodi do gubitka volumena pa koža izgleda beživotno, a mogu se pojaviti i popucale kapilare. Ujutro i navečer kožu treba čistiti sredstvom koje ne sadrži sapune ili onima kremaste i li uljne strukture. Dok je koža još mokra, za dnevnu njegu nanesi serum jer ih koža bolje apsorbira od krema.

S druge strane, povišen udio progesterona, u odnosu na estrogen, može dovesti do pojave akni. Soga je u ovoj životnoj dobi za cijeli organizam, pa tako i za kožu, od velikog značaja bobičasto voće, poput malina, kupina, borovnica, ribiza, brusnica i šumskih jagoda.

Pravilna prehrana može pomoći u održavanju zdravlja kože

Nepravilna prehrana također može potaknuti starenje kože, a prije svega tu se misli na konzumiranje namirnica poput bijelog šećera, visoko rafiniranih ugljikohidrata, gaziranih pića, suhomesnatih proizvoda, ali i konzervirane hrane, hrane s prevelikom količinom soli, hrane pržene na ulju, ali i na konzumaciju alkohola.

Stoga, kako bi kožu održala zdravom moraš voditi računa o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. Naime,prehrana koja se temelji na unosu cjelovitih žitarica, voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova, niskomasnih mliječnih proizvoda i mesa peradi i ribe sadrži sve što je koži potrebno da se uspješno odupire starenju. 

Vrlo važan antioksidativan učinak na kožu ima vitamin A jer potiče obnovu stanica i proizvodnju kolagena. Jela bogata A vitaminom su iznutrice, žumanjak, mrkva, rajčica, špinat, brokula, bundeva, marelica, dinja, palmino ulje.
Najvažnijim antioksidansom smatra se vitamin E jer smanjuje oštećenja kože uzrokovana UV zrakama, samim time sprječava stvaranje hiperpigmentacijskih mrlja. Prirodni izvori vitamina E su maslinovo, kokosovo, palmino i sojino ulje, kao i cjelovite žitarice, zob, orašasti plodovi i pšenične klice. 

Bademi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Omega 3 esencijalne masne kiseline kojih ima u lososu, orasima, sardinama, soji i lanu, pomažu u proizvodnji prirodne zaštitne barijere kože, nužne za održavanje hidratizacije. Naime, utječu na zaštitnu ulogu kože jer reguliraju gubitak vode kroz vanjski sloj kože. Prehrana siromašna ovim masnoćama, u menopauzi dodatno utječe na suhoću kože.

Treba i spomenuti da je Laboratoriji Vichy na temelju 14 godina istraživanja i 13 patenata došao do formule koja djeluje na znakove na koži u menopauzi. Riječ je o Vichy Neovadiolu koji sadrži kompleks aktivnih sastojaka koji je toliko snažan da djeluje na markere mladolikosti pogođene menopauzom.

Kosa u menopauzi postaje tanja i može se javiti pretjerano ispadanje

Estrogen utječe rast kose i štite folikule od utjecaja androgena, muških hormona. Kao rezultat pada estrogena u menopauzi, kosa postaje tanja, a ponekad i raste sporije te time gubi gustoću. Za rješavanje ovog problema, važno je usvojiti zdrave navike. Prije svega tu se misli na konzumaciju namirnica bogatih željezom i biotinom. Željezo igra ključnu ulogu u sprječavanju gubitka kose, a biotin je poznat kao 'vitamin rasta kose'. Bogati izvori tih hranjivih tvari su riba, orašasti plodovi, grah, piletina, salata, rajčica i mrkva. Jednako kao i za zdravlje kože, za jaku kosu je važna konzumacija omega-3 masnih kiselinama jer pomažu pri hidrataciji kose i potiču njezin rast, koje se nalaze u tuni, lososu, skuši, lanenom sjemenu i orasima. Određeno ljekovito bilje njeguje kosu, a može djelovati stimulirajuće na protok krvi u vlasištu. To su aloe vera, ginseng, lavanda i ružmarin.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Za zdravu i lijepu kosu važni su proteini i željezo

Prehrana u kojoj nedostaje kvalitetnih proteina može biti uzrokom pretjeranog gubitka kose. Naime, glavni sastojak kose je protein keratin, a najzastupljenija aminokiselina je cistin. Kako bi tvoja prehrana zadovoljila potrebe za cistinom i lizinom u svakodnevni jelovnik uvrsti meso peradi, ribu, jaja, sireve, jogurte, soju i grah. Neadekvatan status željeza koji rezultira anemijom jedan je od najčešćih prehrambenih razloga pretjeranog ispadanja kose. Željezo donosi kisik do stanica vlasišta pa ako nedostaje kisik potreban za rast kose, ona postaje krhka i lako ispada. Kako bi spriječila ili ispravila deficit željeza u prehranu uvrsti nemasno crveno meso, meso peradi, kamenice, ribu, tamno zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice i suho voće.

Korisna može biti i masaža vlasišta jer potiče dotok krvi u folikule. Kada je riječ o pranju i njezi kose, treba izbjegavati boje za kosu s amonijakom. Isprobaj i Dercos Energetski šampon protiv ispadanja kose koji je pogodan za često pranje, a njegovom upotrebom dolazi do jačanja kose od korijena do vrhova. Ukoliko je ispadanja kose intenzivnije, od velike pomoći može biti tretman protiv ispadanja kose kao što je Aminexil Clinical 5.

Vichy Neovadiol nadomjesni kozmetički kompleks uključuje sastojak Pro-Xylane koji obnavlja gustoću, volumen i čvrstoću kod kože koja stari i na koju utječu hormonalni poremećaji. Svoj besplatni uzorak odgovarajućeg proizvoda za njegu kože možeš potražiti u partnerskim ljekarnama, a u kojima ujedno ostvaruješ pravo na poseban poklon pri kupnji Vichy Neovadiola.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.