Zdravlje Sklopi #Pinkypromiss- obećanje koje život znači! 28. listopada 2022.

Upalni rak dojke: Rijetka bolest specifičnih simptoma

Foto: shutterstock Upalni rak dojke obično zahvaća mlađe žene i vrlo je rijedak

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Upalni rak dojke je rijedak i čini samo jedan do pet posto svih karcinoma dojke. Iako je to vrsta invazivnog duktalnog karcinoma, njegovi simptomi, prognoze i liječenje su različiti. Upalni rak dojke uzrokuje simptome poput oticanja i crvenila, što je uzrokovano stanicama raka koje blokiraju limfne žile u koži uzrokujući da dojke izgledaju "upaljeno".

Razlikuje se od drugih vrsta raka dojke na mnogo načina pored ostalog i po tome što ne izgleda kao tipičan rak dojke. Često ne uzrokuje kvržicu u dojci i ne vidi se na mamografiji te ga je teže dijagnosticirati. Obično se javlja kod mlađih žena (do 40. godine). Upalni rak dojke češći je kod žena koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretile. Upalni rak dojke ima tendenciju da bude agresivniji - raste i širi se mnogo brže  nego uobičajeni tipovi raka dojke. Uvijek je u lokalno uznapredovalom stadiju kada se prvi put dijagnosticira jer su stanice raka dojke urasle u kožu. U otprilike jednom na svaka tri slučaja upalni rak dojke se već proširio (metastazirao) u udaljene dijelove tijela kada je dijagnosticiran. Zbog toga ga je teže uspješno liječiti. Žene s upalnim rakom obično imaju lošiju prognozu (ishod) od žena s drugim uobičajenim vrstama raka dojke.

Simptomi upalnog raka dojke

Upalni rak dojke obično počinje s osjećajem težine u dojci, a ne s kvržicom. Breastcancer.org navodi simptome upalnog raka dojke:

  • debljina, težina ili vidljivo oticanje zahvaćene dojke
  • promjena boje zbog koje zahvaćena dojka izgleda crvena, ružičasta ili čak s modricama
  • udubljenja ili brazde na koži zahvaćene dojke, tako da izgleda i osjeća se pod prstima poput narančine kore
  • druge promjene na koži dojke, uključujući brazde ili koprivnjaču
  • spljoštenost ili inverzija bradavice
  • neobična toplina zahvaćene dojke
  • osjetljivost, bol, peckanje ili svrbež zahvaćene dojke
  • povećani limfni čvorovi ispod ruke ili iznad ključne kosti.

Mastitis u trudnoći ili tijekom dojenja može izazvati neke od simptoma upalnog raka dojke.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Vrste raka dojke

 

Kako se dijagnosticira upalni rak dojke?

Budući da je upalni rak dojke brzorastuća bolest, rana, točna dijagnoza uvelike povećava šanse za uspješno liječenje. Budući da su simptomi upalnog raka dojke često slični onima kod mastitisa (vrste infekcije dojke) liječnici mogu prvo propisati antibiotike. Ako se simptomi ne poboljšaju ili se pogoršaju, treba što prije napraviti dijagnostičke pretrage. To može uključivati mamografiju ili ultrazvuk. Ako se otkrije tumor, onda se radi i biopsija. Ako nema tumora, već samo promjena kože, treba napraviti biopsiju kože zato što se u koži može naći tumorski embolus. Ako se na mamografiji ili ultrazvuku ne nađe ništa, kožna promjena može se razjasniti na MRI mamografiji (magnetna rezonancija). Stadij raka koristi se za opisivanje proširenosti raka u tijelu pacijenta. Upalni rak dojke opisuje isti sustav stadija kao i neupalni rak dojke. Bolest se smatra rakom najmanje trećeg stupnja. Ako se proširio izvan dojke i obližnjih limfnih čvorova, to je stadij IV.

Liječenje upalnog raka dojke

Liječnici nude tretmane za upalni rak dojke drugačijim redoslijedom od tretmana za druge vrste raka dojke jer je rak agresivan i urastao je u kožu dojke. Obično se preporučuje:

  • kemoterapija za smanjenje raka i ublažavanje otekline, što kirurgu olakšava uklanjanje raka (neoadjuvantna kemoterapija)
  • ciljanu terapiju istodobno s kemoterapijom, ako je rak HER2-pozitivan (raste brže i znatno je agresivniji od HER2-negativnog). Ciljana terapija precizno djeluje na promjene na stanicama raka koje uzrokuju njihov rast, diobu i/ili širenje, piše Onkologija.net. Ovi lijekovi kolokvijalno se zovu i pametnim lijekovima jer se dopremaju direktno u tumorsku stanicu bez negativnog učinka na zdrave stanice u organizmu, čime se značajno smanjuje rizik nuspojava liječenja
  • mastektomija i uklanjanje limfnih čvorova ako je rak pozitivno reagirao na liječenje, što znači da koža dojke pokazuje malo ili nimalo znakova upalnih simptoma raka dojke
  • drugačiji režim kemoterapije ili terapije zračenjem, ako rak nije dobro reagirao na liječenje, što znači da koža dojke još uvijek pokazuje znakove upalnih simptoma raka dojke.

Nakon mastektomije liječnici preporučuju terapiju zračenjem kako bi se uništile sve preostale stanice raka. Ipak, u nekim slučajevima liječnici mogu preporučiti više kemoterapija nakon mastektomije, ali prije terapije zračenjem. Liječnici također preporučuju hormonsku terapiju nakon završetka cijele kemoterapije ako je rak pozitivan na hormonske receptore dodatna ciljana terapija nakon završetka terapije zračenjem, ako je rak HER2-pozitivan.

Sklopi #pinkypromiss obećanje koje život znači!

Prognoza ishoda liječenja za oboljele od upalnog raka dojke

Ova vrsta raka je agresivna i uglavnom se proširi do trenutka kada se otkrije. Također je veća vjerojatnost da će se vratiti nego druge vrste. Ipak, svaki slučaj raka je jedinstven. Prognoza ovisi o mnogo toga, kao što je cjelokupno zdravlje, stadij u kojem je bolest dijagnosticirana, liječenje koje je osoba primila i kako je tijelo na njega reagiralo. Prema bazi podataka o nadzoru, epidemiologiji i  rezultatima Američkog nacionalnog instituta za rak, stope preživljenja za upalni rak dojke prema stadiju u trenutku dijagnoze su:

Stadij III: Oko 57 mjeseci

Stadij IV: Oko 21 mjesec

Važno je znati da se ove brojke temelje na pacijenticama kojima je dijagnoza postavljena prije nekoliko godina. Nova istraživanja i tretmani na kojima se radi možda će uskoro promijeniti ishod bolesti.

#Pinkypromiss je nagrađivana javno-zdravstvena kampanja koju su pokrenuli miss7 portali uz podršku Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, udruga EUROPA DONNA, NISMO SAME i SVE ZA NJU i uz pokroviteljstvo Pfizera. Cilj je ove edukativne kampanje podizanje svijesti o nužnosti redovitog samopregleda dojki – jednostavne i brze metode koja može spasiti život te omogućava rano otkrivanje raka dojke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.