Zdravlje 16. prosinca 2022.

U Zagrebu održan prosvjed osoba s invaliditetom

Foto: Robert Anic/PIXSELL Prosvjed je organiziran kao odgovor na nacrt Zakona o osobnoj asistenciji
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prosvjed je organiziran kao odgovor na prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji za koji osobe s invaliditetom i njegovatelji tvrde da narušava njihova prava te ih dodatno diskriminira

Jučer je točno u podne na Trgu sv. Marka održan prosvjed osoba s invaliditetom i roditelja djece s poteškoćama u razvoju koji je organizirala Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena. Prosvjed je organiziran kao odgovor na nacrt Zakona o osobnoj asistenciji koji je trenutačno u javnoj raspravi, a koji je prethodno kritizirala i pravobraniteljica za prava osoba s invaliditetom. Zakon su čekali 15 godina, no nije donio ono što su očekivali. 

Prema nacrtu, roditelji koji imaju status roditelja njegovatelja gube pravo na osobnog asistenta, odnosno pravo će imati samo samci. Uz to, osobe s invaliditetom i njihove obitelji više neće sami moći birati asistenta, što im je iznimno važno jer žele sami odabrati osobu koja će cijeli dan skrbiti o njima i pomoći im oko njege i koji će zadirati u njihovu intimu, navodi Večernji List. Sporno im je i to što roditelji djece s teškoćama u razvoju i djece s invaliditetom koji imaju status roditelja njegovatelja odmah nakon smrti djeteta ostaju bez naknade koja im je pripadala na temelju tog statusa, no pritom se ne uvažava kako poslije smrti djeteta ostaje psihofizički shrvana osoba nesposobna za rad.

 | Author: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

Okupljenima se na prosvjedu obratila i Suzana Rešetar, predsjednica Udruge Sjena i roditelj-njegovatelj. "Još su nam jednom pokazali srednji prst, a mi smo danas došli reći da nam je toga dosta. Dosta je bilo čekanja, diskriminacije, djeca s teškoćama diskriminirana su u odgojno obrazovnim ustanovama, njihovi roditelji diskriminirani su na tržištu rada, odrasle osobe s invaliditetom diskriminirane su. Zato im svima kažemo glasno: Dosta je.

Želimo društvo koje ne diskriminira, želimo biti dio društva koje prihvaća, suosjeća s pojedincima… Od države godinama tražimo, a nismo dobili ništa. Djeca s teškoćama u razvoju nemaju osiguranu potrebnu rehabilitaciju, roditelji nemaju ustavom zajamčeno pravo na rad, odrasle osobe s invaliditetom su diskriminirane na tržištu rada. Sram vas može biti. Iako je biti socijalni slučaj zadnje ono što mi želimo, godinama nam obećavaju svjetlo na kraju tunela, a svake godine nas vraćaju u sve dublji mrak. U posljednjih 20 godina djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom samo povećanje osobne invalidnine u iznosu od cijelih 750 kuna. I to samo za one s najvišim invaliditetom. Oni malo manje dobivaju 600 kuna. Mi danas poručujemo da takav bešćutan stav nećemo tolerirati. Dosta je bilo kažnjavanja roditelja jer imaju djecu s teškoćama", navodi N1

 | Author: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

Premijer i resorni ministar najavili su kako će Zakon o osobnoj asistenciji na snagu stupiti sredinom 2023., a Zakon o inkluzivnom dodatku u siječnju 2024. Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izjavio je uoči prosvjeda da razumije razloge zbog kojih prosvjednici negoduju, ali” njihovo nevjerovanje ne znači da zakon neće biti donesen i da neće imati pravo na sve usluge”.

 | Author: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

Možda te zanima... Naizgled male prepreke osobama u kolicima nepremostiva su barijera Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.