Zdravlje 04. prosinca 2021.

Naizgled male prepreke osobama u kolicima nepremostiva su barijera

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca diljem svijeta. Javnost se senzibilizira na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a upravo na taj dan Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) pokrenuli su kampanju 'Misli na mene, osvijesti moje probleme!
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca diljem svijeta. Javnost se senzibilizira na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a upravo na taj dan Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) pokrenuli su kampanju 'Misli na mene, osvijesti moje probleme!'

Riječ je o kampanji osvješćivanja o društvenim, mentalnim i arhitektonskim barijerama s kojima se osobe u kolicima svakodnevno susreću, a oduzimaju im njihovu slobodu samostalnog kretanja. Nepristupačnost gradskoga okoliša jedna je od bitnih dimenzija njihove društvene diskriminacije.

U posljednjem istraživanju takvog tipa iz 2019. obavljenom u Zagrebu u dijelovima gradskih četvrti Gornji grad (Medveščak), Donji grad i Trnje ustanovljeno je da osobe u motornim invalidskim kolicima ne mogu samostalno prijeći čak 22 % ukupne duljine pločnika (istraženih je 656 prijelaza) i 16 % pješačkih prijelaza, odnosno njih 105, a za svladavanje 19 % duljine pločnika i 9 % pješačkih prijelaza potrebna im je pomoć više od jedne osobe.

I tu govorimo o motoriziranim kolicima. Rampe za ulazak u javne ustanove često su nepropisno izvedene i strme. Iako rampe za samostalni ulaz u javni prijevoz postoje u vozilima, one nisu u stalnoj uporabi, a dio građana još uvijek nije svjestan čemu služe dodatna proširenje na parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom.

Naizgled male prepreke osobama u kolicima nepremostiva su barijera, a kampanja ‘Mislim na mene, osvijesti moje probleme’ kroz četiri situacijska videa informirat će i educirati javnost o tome što ih sputava i što im je potrebno za nesmetano kretanje.

Mislili ste da su gradovi prilagođeni kretanju osoba u kolicima? Razmislite još jednom, pratite objave HUPT-a na društvenim mrežama i priključite se kampanji uz hashtag #MisliNaMene. Mislite na osobe u kolicima, osvijestite njihove probleme jer oko 15% svjetske i 12% hrvatske populacije ima neki oblik invaliditet.

Financijski podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. *Sadržaj ove audiovizualne produkcije isključiva je odgovornost autora i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.

Facebook: www.facebook.com/hupt99/

Instagram: @hupt_zagreb

Internet stranica: https://hupt.hr/

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.