Zdravlje 11. travnja 2024.

U ovoj dobi počinje većina svih mentalnih poremećaja

Foto: shutterstock Prvi izbor terapije za oboljele od PTSP-a su tretmani usmjereni na traumu kao što je kognitivna bihevioralna terapija, s ciljem da pomogne pacijentu da procesuira sjećanja koja izbjegava
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj čak 75 posto svih mentalnih poremećaja počinje prije 18., a 50 posto prije 14. godine zbog čega su u domove zdravlja vraćeni psiholozi koji pružaju skrb bez uputnice, rečeno je u srijedu na panelu o mentalnom zdravlju.

"Pokretanjem posebne reformske mjere - Programa osnaživanja mentalnog zdravlja - odnosno vraćanja psihologa u domove zdravlja nakon 30 godina i pružanja potrebne zdravstvene skrbi bez uputnice, aktivno djelujemo u zaokretu tog nepovoljnog trenda", rekao je uoči panela u organizaciji Ministarstva zdravstva ministar Vili Beroš.

Po podacima psiholoških timova domova zdravlja diljem Hrvatske potiče se sve više mladih na prvi korak prema potrebnoj pomoći čime se postigao prvotni cilj  - ohrabriti građane i pružiti im oslonac i zdravstvenu skrb u skladu s EU praksom. 

Beroš kaže da su pandemija covida-19 i potres te socio-ekonomski i drugi izazovi bili "okidači" koji su intenzivirali pojavu mentalnih poremećaja s kojima se bori cijeli svijet uključujući i Hrvatsku. Svaki šesti građanin EU živi s mentalnim poremećajem dok u Hrvatskoj čak 50 posto svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a 75 posto prije 18 godine života. 

Procjenjuje se da će samo depresija u ukupnoj populaciji do 2030. biti drugi vodeći uzrok globalnog opterećenja bolestima dok se u Hrvatskoj predviđa 'skok' mentalnih poremećaja za 20 posto među mladima, potom ženama, ali i ostalim ranjivim skupinama. Na panelu je rečeno da su izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju lani u travnju 2023. postavljeni temelji osnaživanja mentalnog zdravlja pri domovima zdravlja.

Možda te zanima... Poznati otvoreno govore o svojim problemima s mentalnim zdravljem Zdravlje

Riječ je o reformskom pretkorak k posebnim dispanzerima i savjetovalištima te mobilnim timovima u sklopu domova zdravlja koji će se uspostaviti skorašnjim donošenjem nove Mreže javne zdravstvene službe.

Time se slijede tri glavna načela EU-a - učinkovitu prevenciju, pristup visokokvalitetnoj zdravstvenoj skrbi i liječenju te reintegracija u društvo nakon oporavka, a što je u skladu i sa Strateškim okvirom razvoja mentalnog zdravlja u Hrvatskoj donesenim 2022. Osnovana je i mreža mobilnih timova za brigu o mentalnom zdravlju učenika i studenata koja će provoditi preventivne aktivnosti kroz pravovremeno prepoznavanje problema i olakšavanje njihovog "prvog koraka" u dobivanju potrebne pomoći.

Možda te zanima... Osjećao sam se neispunjeno i prazno dok nisam usvojio ovih 9 navika Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.