Zdravlje 26. siječnja 2024.

Trebate li izvaditi tampon prije velike nužde?

Foto: Karolina Grabowska/Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ste se ikada pitali trebate li ukloniti tampon prije obavljanja velike nužde, onda imamo odgovor za vas.

Prilikom obavljanja velike nužde u redu je da ne vadite tampon, posebno ako nemate novi pri ruci kako biste ih zamijenili ili ako ste tek stavili novi tampon. Ipak, ginekologinja Christine Greves za Self napominje da konac tampona držite što dalje od stražnjice. "Uzimajući u obzir koliko su blizu uretra, vagina i stražnjica, rizik od dobivanja infekcije, poput infekcije mokraćnog sustava, prilikom brisanja kao da nemate tampon, gotovo je jednak riziku od istog prilikom pražnjenje crijeva s tamponom", dodala je Greves. 

Postoji mogućnost za infekcije

Greves napominje da ne postoje istraživanja koja dokazuju smijete li ili ne imati tampon prilikom velike nužde, ali postoji mogućnost da mikroorganizmi vaše stolice završe na koncu tampona ako niste dovoljno pažljivi. U tom slučaju bakterija E.coli, koja je inače normalna i bezopasna u vašem probavnom traktu, može uzrokovati bakterijsku vaginozu ako dospije u vaginu ili infekciju mokraćnog sustava ako dospije u uretru. To je također razlog zašto biste se uvijek trebali brisati od naprijed prema natrag. 

Ako vaša vagina počne mirisati pomalo na ribu, osobito nakon seksa (ili primijetite mliječno bijeli ili sivi iscjedak), vjerojatno je riječ o bakterijskoj vaginozi. Peckanje prilikom mokrenja ili zamućena mokraća mogu biti znakovi infekcije mokraćnog sustava. Ako se osjećate loše, jako ste umorni ili primijetite bilo kakve neobične simptome, posjetite svog ginekologa što prije. 

Vaginalni prištići Možda te zanima... 9 najčešćih uzroka jakog vaginalnog iscjetka Zdravlje

Što napraviti s koncem tampona?

Prije nego što dodirnete vaginu ili okolna područja, primjerice kod vađenja tampona, uvijek operite ruke. Ako odlučite ostaviti tampon, Greves preporučuje da konac tampona držite što dalje od stražnjice, što znači da ga lagano povučete prema prednjem dijelu tijela. Tako ćete osigurati da konac ostane podalje od stolice. Ipak, ako ne želite držati konac, svakako izvadite tampon. Što se tiče brisanja, i dalje se brišite od naprijed prema natrag dok držite konac. 

U kojim slučajevima biste trebali izvaditi tampon?

Tampon bi trebali mijenjati svakih četiri do osam sati pa ako idete obavljati veliku nuždu i imate tampon duže od osam sati, izvadite ga. Ako predugo imate tampon povećava se rizik od sindroma toksičnog šoka, rijetke, ali potencijalno po život opasne bakterijske infekcije. 

Tampon obavezno uklonite ako imate proljev ili ako primijetite komadić stolice na koncu. U nekim okolnostima nećete moći sami odlučiti hoćete li izvaditi ili ostaviti tampon, već će to vaše tijelo učiniti za vas. Ginekologinja Suzanne Gilberg-Lenz objašnjava da prilikom obavljanja velike nužde angažirate mišiće dna zdjelice zbog čega tampon ponekad može iskliznuti. U tom slučaju, uvijek je dobro da imate novi tampon pri ruci.

Mjehur Možda te zanima... Nutricionistički trikovi kao pomoć kod urinarnih infekcija Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.