Zdravlje Zdravlje žena 25. rujna 2018.

6 bolesti koje mogu uzrokovati ulošci i tamponi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stvarno je frustrirajuće kad otkriješ da je neki praktičan proizvod vrlo nezdrav, a prema novijim istraživanjima to su tamponi i ulošci. Vjerojatno koristiš oba proizvoda, a Wellness Mama upozorava na probleme koje uzrokuju ovi neophodni proizvodi.

Problemi koje donose ulošci

Plastika - vaginalno području je jako prokrvljeno,a koža je posebno tanka u ovom području, što olakšava plastičnim kemikalijama ulazak u tijelo. Neki ulošci i tamponi sadrže plastične kemikalije poput Bisfenol A, ali i mnoge druge. Zašto su opasni? 

Ulosci Možda te zanima... Izazivaju li dnevni ulošci infekcije? Zdravlje Tosama2 Možda te zanima... Organski ulošci štite od iritacija Eko

Bisfenol A i Bisfenol S ometaju razvoj embrija i povezuju se s razvojem bolesti srca i rakom. Ftalati - tamponima olakšavaju primjenu i daju glatkoću, ali poznati su i da reguliraju gensku ekspresiju, a DEHP može dovesti do višestrukih oštećenja organa. Isto tako, ulošci mogu sadržavati mnoštvo drugih potencijalno opasnih sastojaka, kao što su neutralizatori mirisa i parfemi. Sintetika i plastika mogu ograničiti protok zraka, topline i vlažnosti, a to može potaknuti rast bakterija u vaginalnom području

Ekološki problem - ogromna količina uložaka i tampona završava na odlagalištima i postrojenjima za pročišćavanje vode. Prosječna žena će potrošiti oko 16 tisuća tampona i/ili uložaka tijekom života. Većina tih proizvoda sadrži plastiku koja je problematična i treba joj dosta vremena da se razgradi. 

Pamuk - ako si ikad promatrala reklame za tampone i uloške, lako možeš pomisliti da su napravljeni od mekog pamuka iz netaknutih bijelih polja. Nažalost, to obično nije slučaj. Neki tamponi i ulošci sadrže pamuk, ali većina sadrži sintetički pamuk. Postoje dokazi da sintetička vlakna mogu povući previše vlage iz vaginalnog područja i smanjiti čvrstoću tog područja, što može povećati rizik od sindroma toksičnog šoka

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Tamponi i ulošci koji su zapravo napravljeni od prirodnog pamuka obično su izbijeljeni klorom ili drugim kemikalijama. Osim toga, pamuk je jedna od najprljavijih biljaka jer je tretirana raznim pesticidima. 

Povrh toga, istraživanje iz 2015. pokazalo je da je 85% tampona kontaminirano glifosatom (herbicid povezan s rakom). Ne baš ono što želiš da se apsorbira u krvotok iz jednog od najosjetljivijih područja tvojeg tijela. 

Sindrom toksičnog šoka

Iako je rijedak, sindrom toksičnog šoka je infekcija koja može dovesti tvoj život u opasnost, a povezuje se s uporabom tampona. Novije teorije ukazuju da stafilokok ili streptokok uzrokuje ovu infekciju, a nošenje tampona može povećati šanse za ovu infekciju.  

Rješenja 

Organski ulošci i tamponi - ako želiš zadržati praktičnost tampona i uložaka, možeš se odlučiti za prirodne ili organske verzije. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Menstrualne čaše - ugodna, sigurna i za okoliš prihvatljiva alternativa tamponima i higijenskim ulošcima. Napravljena je od silikona medicinske čistoće, postavlja se u vaginu i njezina funkcija je da sakuplja menstrualnu krv za razliku od tampona i uložaka koji je upijaju. Ne izaziva iritaciju ili isušivanje te također može zadržati puno više tekućine. S obzirom na to da se koristi višekratno, dovoljno je kupiti samo jednu te se tako štedi novac i čuva okoliš. 

Da, potrebno je eksperimentiranje  da se navikneš na korištenje menstrualne čaše, ali nakon što se navikneš, mnogo je lakše. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.